Pedepse mult mai aspre pentru evaziune fiscala

Pedepse mult mai aspre pentru evaziune fiscala

0 92
​In Monitorul oficial de marti (MO nr.146/19 martie 2013), a fost publicata o modificarea a legii (L50/14.03) privind combaterea evaziunii fiscale. Efectele noii legi nu se pot compara cu ce a fost pana acum, aparand diferente in definirea de noi fapte ca infractiuni si majorarea sanctiunilor pentru faptele de evaziune fiscala
 
Noile fapte considerate infractiuni
1. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control. 2. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.  
Majorari de pedepse
Daca prin faptele de evaziune s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani.
Daca prin faptele de evaziune fiscala s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majorează cu 7 ani.  

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.