Pedepse aspre pentru cei care vor incalca Metodologia examenului de Bacalaureat

Pedepse aspre pentru cei care vor incalca Metodologia examenului de Bacalaureat

0 57

MECT atrage atentia ca respectarea Metodologiei de Bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate in organizarea si desfasurarea acestui examen. Incalcarea normelor prevazute in documentul amintit constituie abatere disciplinara. In acest sens, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamant raspund disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce le revin, precum si pentru incalcarea normelor de comportare, prin care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei.
Cadrele didactice care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate in conformitate cu prevederile Codului penal. In astfel de cazuri, Comisia Nationala de Bacalaureat sau dupa caz Comisia Judeteana de Bacalaureat/a municipiului Bucuresti va sesiza in scris organele de cercetare penala.
In cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte – in plus sau in minus – intre nota initiala si nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia, in termen de 30 de zile de la finalizarea contestatiilor. In situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor. Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat in comisiile de bacalaureat, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1 – 6 luni, neselectionarea cadrelor didactice respective in vederea participarii la comisiile de examen in sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant, respectiv desfacerea disciplinara a contractului de munca.
MECT interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor. Persoanele surprinse savarsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz. Astfel, MECT atrage atentia tuturor celor implicati ca va aplica intocmai toate sanctiunile pe care le are la dispozitie in cazul in care va fi constatata prejudicierea examenului de Bacalaureat. Coordonarea pe plan national a modului de organizare si desfasurare a examenului este asigurata de Comisia Nationala de Bacalaureat, care se constituie in cadrul MECT, la inceputul fiecarui an scolar, prin ordin al ministrului. La nivel judetean, coordonarea organizarii si desfasurarii examenului este asigurata de Comisia Judeteana de Bacalaureat/a municipiului Bucuresti.
In centrele de examen si in centrele zonale de evaluare organizarea examenului este asigurata de Comisii de bacalaureat numite de Comisia Judeteana de Bacalaureat. In vederea respectarii prevederilor din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat si pentru asigurarea corectitudinii desfasurarii sale, presedintii comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declaratii scrise de la fiecare membru al comisiei. In declaratia-tip, cadrul didactic precizeaza ca nu are sot/ sotie, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea, printre candidatii din centrul de examen unde isi desfasoara activitatea si isi asuma responsabilitatea pentru respectarea intocmai a prevederilor legale.. Declaratia cadrului didactic cuprinde mentiunea ca, in cazul constatarii unor nereguli in activitatea sa, stie ca se vor lua masuri de sanctionare, care pot merge pana la excluderea din invatamant, in functie de gravitatea abaterii. In plus, fiecare presedinte de comisie va semna un protocol cu MECT prin care se obliga sa asigure buna organizare si desfasurare a examenului, in caz contrar riscand sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz.
Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2008 an incepe luni, 23 iunie, cu proba orala de limba si literatura romana, care va continua si marti, 24 iunie. Elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale vor sustine in zilele de 24 si 25 iunie, proba orala la limba si literatura materna. In 25 si 26 iunie se desfasoara ultima proba orala, cea la limba si literatura moderna. Primul test scris (limba si literatura romana) va avea loc vineri, 27 iunie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.