Pedelistii vor caimacul din programele lactate ale judetului

Pedelistii vor caimacul din programele lactate ale judetului

0 67

Numele Dumitru Puchianu va mai spune ceva? Nu trebuie sa rascoliti prea mult prin memorie. Daca aveti chef s-o faceti, ajunge sa mergeti in urma cu vreo 20 de zile, cu putin inainte de intrarea in primul tur al scrutinului de la 1 iunie. Mustaciosul nu se mai dadea dus de pe sticla televizorului, in postura de candidat la sefia Consiliului Judetean Brasov. Nu atat infrangerea l-a facut sa se retraga de pe scena, cat conflictul cu seful sau de partid, George Scripcaru, care ii urzise, pare-se, caderea cu ceva vreme inainte de proba de foc a urnei. Puchianu s-a sters complet din viata partidului si s-a retras in paradisul sau acvatic.
Dupa ce l-au stors in campanie, colegii de partid ii mulg in continuare programul cu care a candidat. Proiectele generoase de stabilire a cotelor de lapte in judet si stimularea crescatorilor de bubaline sunt acum masate pe uger de mai junele Aurelian Danu, fost prefect, fost subprefect, in prezent consilier judetean PD-L. Carcotasii ar putea spune ca, daca statura politica a lui Danu se ridica inainte pana la genunchiul broastei, acum ajunge binisor la ugerul vacii.
Bascalia ar putea sa continue pe acelasi ton daca lucrurile in zootehnia brasoveana nu ar sta nasol de tot. De la 1 iulie, Uniunea Europeana ne obliga sa producem lapte de calitate. Peste mai putin de doua saptamini intra in vigoare regulamentul european care obliga crescatorii de animale, individuali sau ferme specializate, sa produca lapte corespunzator normelor impuse de Uniune. Laptele romanesc trebuie sa provina de la animale sanatoase si sa aiba o compozitie microbiologica asemanatoare celui colectat in celelalte tari membre ale Uniunii. In judetul Brasov, pretul pe care il obtine crescatorul de rind atunci cind negociaza cu procesatorul de lapte este departe de a fi stimulativ. In acest moment, un gospodar din mediul rural care detine, de exemplu, doua vaci nu obtine pe litrul de lapte mai mult de 0,5 – 0,6 ron. Procesatorii de lapte stiu ca gospodarul trebuie sa-si vanda produsul cat mai repede, altfel risca sa i se altereze. Asa se face ca o indeletnicire altadata raspandita, cum e cresterea animalelor de lapte, a devenit paguboasa pentru taranul din judetul Brasov. Solutia ar fi infiintarea de asociatii ale crescatorilor de animale, al caror negociator sa fie suficient de dibaci incat sa obtina de la procesator macar un euro pe litru, in asa fel incat ocupatia sa renteze in continuare.
Septelul judetean s-a imputinat cu aproape 10.000 de capete fata de anul 2000, iar unul din motive este pretul jalnic obtinut de crescatori pe lapte. Conform specialistilor, 72% din laptele colectat la nivelul judetului Brasov de catre cei cinci procesatori din Brasov si Covasna corespunde normelor europene, in vreme ce 28% este destinat consumului propriu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.