Pedagogia moderna exploateaza neuronii copiilor

Pedagogia moderna exploateaza neuronii copiilor

0 247

Cercetarile neuro-fiziologice din ultima perioada au influentat radical si definitiv si alte discipline, cum ar fi pedagogia. Elevii sunt acum priviti dintr-o alta perspectiva, iar potentialul lor este exploatat intr-o mai mare masura in vederea optimizarii rezultatelor.
Astfel, pedagogia moderna se axeaza acum pe dezvoltarea creierului copiilor, iar acest lucru se poate realiza prin expunerea lui la o presiune informationala mai mare decat cea de pana acum. Potriviti ultimelor studii, copiii au capacitatea sa utilizeze selectiv potentialul cerebral.
Una dintre cele mai importante descoperiri, care va cantari destul de greu in formarea profesionala ulterioara a micului invatacel, se refera la faptul ca informatia externa sociala este cea care influenteaza in mod direct formarea abilitatilor. Adica, daca acel copil este stimulat sa lucreze mai mult la matematica, acesta isi va dezvolta anumite deprinderi in ceea ce priveste organizarea, calculul, rigurozitatea data de numere.
Cercetatorii atrag atentia ca potentialul unui copil trebuie exploatat la momentul potrivit, deoarece, in caz contrar, sansa unui copil de a-si dezvolta capacitatile intelectuale poate fi ratata pentru toata viata. Acestia sustin ca neuronii neutilizati dispar in cazul neutilizarii si nu mai pot fi recuperati nicicum („use it or lose it”, ”ori ii folosesti, ori ii pierzi”).
Neuronii care nu au fost folositi in mecanismele de copiere sociala sunt pierduti pentru totdeauna. Acestia pot fi insa utilizati in mecanismele culturale la care acesta este expus, acestea fiind un factor modelator crucial si permanent al modelarii personalitatii si abilitatilor lor.
Daca in primele luni de viata copilul asculta muzica complexa, calma, profunda si polifonica, mai târziu acesta va dezvolta caracteristici de personalitate induse de muzica pe care a ascultat-o precum: inteligenta complexa, personalitate echilibrata, maturitatea in aprecierea situatiilor, toleranta la diversitate si la ambiguitatea relationarilor multiple.
Este foarte interesant de observat ca „cei 7 ani de-acasa”, de care fiecare dintre noi stia si tinea cont, au o pondere cruciala in dezvoltarea ulterioara a individului. Amprenta culturala familiala si sociala ramane pentru toata viata, pentru ca tot ce vede, invata si deprinde in primii ani de viata sociala ramane puternic impregnat pentru totdeauna pentru ca sunt interpretate ca niste axiome de neclintit.
De asemenea, partea cea mai dramatica a acestui studiu se refera la faptul ca tot ce nu este folosit se pierde.
Este un studiu deosebit de interesant ce ar trebui rasfoit de fiecare parinte pentru a fi avizat cu privire la importanta pe care o are expunerea copilului lor la un mediu socio-cultural sau altul.

Autor: Prof. Dr. Florian Colceag, Presedinte IRSCA Gifted Education supradotati.ro, giftededu.org, Presedinte EDUGATE, edu-gate.ro , MA in Education, specializare Gifted Education, University of Utah, SUA; Expert internaþional în educaþia excelenþei; membru ECHA, WCGTC, Asia Pacific Federation of the WCGTC; membru Clubul de la Roma; membru AUSTEGA, etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.