PE Strasbourg, 4-7 mai 2009

PE Strasbourg, 4-7 mai 2009

0 440

In sesiunea din 4-7 2009, Parlamentul European va dezbate urmatoarele teme:
bilantul presedintelui Parlamentului European Hans-Gert Pöttering, pregatirea Consiliului European din 18-19 iunie, situatia din Republica Moldova, niciun acord cu Consiliul legat de directiva privind timpul de lucru, extinderea concediului postnatal la 20 de saptamani, pachetul Telecom, extinderea aplicarii Fondului European de ajustare la globalizare, interzicerea introducerii pe piata a produselor derivate din foca.

Declaratia Comisiei – Epidemia de gripa
Luni seara (4 mai), imediat dupa deschiderea sesiunii plenare, Comisia Europeana va face declaratii cu privire la epidemia de gripa. In aceeasi data, 20 de tari au notificat oficial 985 de cazuri de infectie cu virusul gripal A(H1N1). La 29 aprilie, directorul general al Organizatiei ONU pentru sanatate (WHO), dr Margaret Chan, a anuntat ca nivelul de alerta a fost ridicat de la faza 4 la 5 (transmisia virusului de la o persoana la alta in cel putin 2 state dintr-o regiune WHO).

Bilantul presedintelui Parlamentului European Hans-Gert Pöttering
Presedintele Parlamentului European se va adresa plenului Paramentului in data de 6 mai, orele 12.30. El va prezenta bilantul presedintiei sale si se va referi la apropiatele alegeri europene ce vor avea loc in perioada 4-7 iunie 2009. Dupa acest discurs vor urma declaratii ale liderilor grupurilor politice.

In aceeasi zi, orele 9.00, Parlamentul European va dezbate pregatirea Consiliului din 18-19 iunie. Ministrul pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, va reprezenta presedintia ceha in cadrul acestei dezbateri. E posibil ca la urmatorul Consiliu European sa fie nominalizat presedintele Comisiei Europene de catre sefii de stat si de guvern.

Situatia din Republica Moldova in urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie in atentia Parlamentului European
Parlamentul European va adopta, in data de 7 mai 2009, o rezolutie cu privire la situatia din Republica Moldova. Dezbaterea pe aceasta tema a avut loc in cadrul sesiunii plenare din aprilie (23 aprilie). De mentionat ca la 7 mai are loc, la Praga lansarea Parteneriatului Estic.

In perioada 26-29 aprilie, o delegatie ad hoc a Parlamentului European a vizitat Republica Moldova. Delegatia a fost condusa de Marianne Mikko (PSE, Estonia), presedintele delegatiei PE pentru relatiile cu Moldova. Din delegatie au mai facut parte Marie-Anne Isler-Béguin (Grupul Verzilor/EFA, Franta), Marian-Jean Marinescu (PPE-DE, Romania) si Karin Resetarits (ALDE, Austria).

Niciun acord cu Consiliu legat de directiva privind timpul de lucru – raportor Alejandro Cercas (PSE, Spania)
Parlamentul European nu a putut ajunge la un acord cu Consiliul cu privire la directiva privind timpul de lucru. Este pentru prima data de la intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, care a extins considerabil aria de aplicare a procedurii de codecizie, la nivelul comitetului de conciliere, nu s-a putut ajunge la un compromis.

Extinderea concediului postnatal la 20 de saptamani – raportoare Edite Estrela (PSE, Portugalia)
Membrii PE din cadrul Comisiei pentru drepturile femeii propun extinderea concediului post-natal la 20 de saptamani, plata integrala a salariului in primele sase saptamani dupa nastere, cel putin 85% din salariu pentru restul perioadei si introducerea concediului paternal.

Protectie sociala sporita pentru sotiile/sotii lucratorilor independenti – raportoare Astrid Lulling (PPE-DE, Luxembourg)
Deputatii europeni solicita consolidarea drepturilor sotiilor si sotilor colaboratori ai lucratorilor independenti, in principal prin introducerea obligativitatii afilierii la regimurile de securitate sociala si prin garantarea unui concediu de maternitate adecvat.

Cele doua rapoarte mentionate mai sus fac parte din „Pachetul de conciliere” care constituie una din initiativele de promovare a egalitatii de gen pe piata muncii in UE.

Extinderea Fondului european de ajustare la globalizare – raportoare Gabriele Stauner (PPE-DE, Germania).
Deputatii vor vota cu privire la extinderea arii de actiune a Fondului european de ajustare la globalizare si asupra situatiilor de criza economica si financiara, mai exact asupra concedierilor rezultate. La 1 aprilie s-a ajuns la un acord cu Consiliul in prima lectura.

Reforma legislatiei UE privind comunicatiile electronice – pachetul Telecom
Masuri ce privesc accesul la internet al utilizatorului trebuie sa respecte drepturile fundamentale, prevede compromisul negociat de membrii PE cu reprezentantii presedintiei cehe. Compromisul mai include reforma planificarii strategice a frecventelor radio si crearea unui organ european din care fac parte toate cele 27 autoritati nationale de reglementare a comunicatiilor.

Reguli mai stricte privind introducerea pe piata a produselor derivate din foca – raportoare Diana Wallis (PPE-DE, Regatul Unit)
In fiecare an, circa 900 000 de foci sunt omorate in cadrul vanatorilor masive practicate in scopuri comerciale. Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord in prima lectura privind adoptarea unei regulament care interzice introducerea pe piata a produselor derivate din foca. Noile reglementari vizeaza produse prelucrate sau neprelucrate, precum carnea, uleiul, grasimea, organele, pielea sau articole fabricate din piele de foca. Diverse produse farmaceutice continand acizi grasi omega-3 sunt de asemenea vizate de noua legislatie.

Modificarea sistemului european de azil
Un pachet de masuri legislative menite sa imbunatateasca sistemul european de azil si sa consolideze drepturile solicitantilor de azil va fi adoptat in cadrul sesiunii plenare. Deputatii europeni au adoptat amendamente care promoveaza solidaritatea intre statele membre in procesul de gestionare a solicitarilor de azil.

Pachetul legislativ privind sistemul de azil consta din patru rapoarte ce vor fi adoptate in procedura de codecizie, prima lectura:
o Directiva privind condițiile de primire pentru solicitantii de azil, raportor Antonio Masip Hidalgo (PSE, Spania)
o Revizuirea regulamentul Dublin, raportoare Jeanine Hennis-Plaschert (ALDE Olanda)
o Regulamentul privind baza de date Eurodac, raportor Nicolae Vlad Popa (PPE-DE, Romania)
o Crearea unui Oficiu european de sprijin in materie de azil, raportor Jean Lambert (Grupul Verzilor/ALE, Regatul Unit)

Planul european de redresare economica: 3.98 miliarde euro pentru proiecte din domeniul energiei – raportor Eugenijus Maldeikis (GUEN, Lituania)
Planul european de redresare economica prevede investitii in valoare de 3.98 miliarde euro in infrastructura pentru electricitate, gaze naturale, energie eoliana, si captarea/stocarea dioxidului de carbon, potrivit compromisului la care a ajuns Parlamentul European cu presedintia ceha. PE va vota acest acord de compromis in prima lectura, procedura de codecizie. Planul de redresare economica aloca, in perioada 2009-2010, 5 miliarde de euro pentru proiecte de energie, internet in banda larga si masuri de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC).

Noi reguli pentru evitarea in viitor a crizelor financiare – raportor Othmar Karas (PPE-DE, Austria)
Noua legislatie privind cerintele de capital al institutiilor financiare are ca obiectiv imbunatatirea managementului riscului si evitarea repetarii in viitor a crizei financiare actuale. Raportul PE amendeaza directiva privind cerintele de capital pentru a asigura o mai mare transparenta si supraveghere a sistemului financiar.

Afaceri institutionale
Parlamentul European va adopta o serie de rapoarte din initiativa proprie in care sunt exprimate pozitiile Parlamentului European cu privire la noile prevederi institutionale si legate de procesul decizional comunitar incluse in Tratatul de la Lisabona.

Noul rol si noile responsabilitati ale Parlamentului European care decurg din Tratatul de la Lisabona – raportor Jo Leinen (PSE, Germania)
Raportul un catalog ce contine detalii legate de noile competente ale Parlamentului European ce vor decurge din implementarea Tratatului de la Lisabona.

Tratatul de la Lisabona: o functionare mai eficienta, mai transparenta si mai democratica a institutiilor europene – raportor Jean-Luc Dehaene (PPE-DE, Belgia)
Raportul include inclusiv prevederi legate de procedura de alegere si numire a presedintelui Comisiei Europene.

Noi competente pentru parlamentele nationale in temeiul Tratatului de la Lisabona – raportor Elmar Brok (PPE-DE, Germania)
Relatiile dintre Parlamentul European si parlamentele nationale s-au imbunatatit considerabil in ultimii ani. In opinia deputatilor europeni toate formele de cooperare interparlamentara ar trebui sa accepte doua principii de baza: eficienta sporita si democratizare parlamentara.

Solicitarea unei propuneri de regulament privind punerea in aplicare a initiativei cetatenesti – raportoare Sylvia-Yvonne Kaufmann (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania)
Parlamentul European solicita Comisiei stabilirea detaliilor cu privire la punerea in aplicare a initiativei cetatenesti, prevederea ancorata in Tratatul de la Lisabona care permite ca 1 milion de cetateni europeni dintr-un numar semnificativ de state membre sa solicite Comisiei Europene prezentarea unei propuneri legislative.

Aspecte financiare ale Tratatului de Reforma – raportoare Catherine Guy-Quint (PSE, Franta)
Informare mai buna in materie de eficienta energetica a produselor – raportoare Anni Podimata (PSE, Grecia)
Orice publicitate care promoveaza specificatiile tehnice ale aparatelor frigorifice, masini de spalat sau cuptoare pentru uz casnic trebuie sa indice consumul energetic al produsului. Parlamentul va vota cu privire la schimbarea schemei de etichetare bazata pe clasa de eficienta energetica de la A++ la G.

Pe langa raportul Anni Podimata Parlamentul European va adopta, la 6 mai, doua rezolutii, una cu privire la etichetarea energetica a aparatelor TV si cealalta cu privire la etichetarea energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic. Rezolutiile PE intentioneaza sa blocheze intentia Comisiei de a modificare a formatului etichetarii. Propunerea Comisiei vizeaza sub-divizarea clasei A in noi categorii precum A-20%, A-40% etc.

Protectia animalelor folosite pentru experimente stiintifice – raportor Neil Parish (PPE-DE, Regatul Unit)
Din motive etice, folosirea animalelor in experimente stiintifice trebuie limitata, dar concomitent trebuie sa se asigure ca domeniul cercetarii europene nu va fi afectat, se arata in propunerea de directiva ce urmeaza a fi adoptata de PE in procedura de codecizie, prima lectura. Anual, in UE-27 sunt utilizate aproximativ 12 milioane de animale in experimente stiintifice. Numarul acestora trebuie redus la minim si orice experiment va avea nevoie de o evaluare etica obligatorie pentru a lua in considerare si preocuparile publicului larg.

Protectia animalelor in momentul uciderii – raportor Janusz Wojciechowski (GUEN, Polonia),
Comisia pentru agricultura a Parlamentului European a adoptat un raport privind protectia animalelor in momentul uciderii. Deputatii sustin introducerea unor reguli mai clare pentru evitarea tuturor formelor de suferinte inutile pentru animale, dar cu respectarea traditiilor religioase.

Parlamentul voteaza regulile privind sloturile orare pentru aeroporturi – raportor Paolo Costa, ALDE, Italia
Parlamentul si Consiliul au ajuns la un acord privind suspendarea principiului „foloseste sau pierzi” pentru atribuirea sloturilor orare pe aeroporturile comunitare. Companiile aeriene, afectate de criza economica actuala, vor putea sa isi pastreze sloturile nefolosite si pentru perioada urmatoare.

Drepturile omului in lume in 2008 – raportor Raimon Obiols i Germà (PSE, Spania)
Chiar daca in 2008 s-a inregistrat o scadere a pedepsei capitale in lume si s-au facut progrese in ceea ce priveste drepturile femeilor si ale copiilor, UE ar trebui sa promoveze mai eficient drepturile omului, se arata in raportul anual al PE pe aceasta tema. In raportul ce va fi supus votului plenului, Romania este indemnata sa anuleze acordul bilateral de imunitate incheiat cu Statele Unite ale Americii.

Deputatii europeni vor dezbate rezultatele Conferintei ONU impotriva rasismului
Rezultatul Conferintei ONU impotriva rasismului (Durban II), care a avut loc in perioada 20-24 aprilie la Geneva, va fi dezbatut de catre deputatii europeni in data de 6 mai, dupa ce Consiliul si Comisia vor face declaratii pe aceasta tema.

Protectie sociala sporita pentru sotiile/sotii lucratorilor independenti – raportoare Astrid Lulling (PPE-DE, Luxembourg)
Deputatii europeni solicita consolidarea drepturilor sotiilor si sotilor colaboratori ai lucratorilor independenti, in principal prin introducerea obligativitatii afilierii la regimurile de securitate sociala si prin garantarea unui concediu de maternitate adecvat.

Drepturile omului in lume
Ca de obicei sesiunea plenara se inchide cu dezbaterea problematicii drepturilor omului in lume. PE ordinea de zi se afla: Madagascar, Venezuela, cazul lui Manuel Rosales si Iran (cazul jurnalistei Roxana Saberi).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.