Pe orbita bulevardului Saturn graviteaza facturi astronomice

Pe orbita bulevardului Saturn graviteaza facturi astronomice

0 71

Oficiul pentru? protectia consumatorului Brasov nu se ocupa doar de viermii ambalati in trufe de ciocolata si gasiti de catre o cumparatoare ghinionista. Desi trebuie sa faca si chestii de genul acesta, precum si o multime de alte prestatii de nimic in urma unor reclamatii asijderea. Din cand in cand se implica si in cazuri cu adevarat importante, unde are ocazia de a-si justifica in sfarsit rolul de protector al cetateanului in fata abuzurilor de tot felul.


Intr-o astfel de situatie s-au gasit locatarii unui bloc de pe bulevardul Saturn, ale caror facturi la consumul de energie termica au batut toate recordurile posibile. Cei 3300 de lei pe care ar trebui sa-i plateasca pentru caldura furnizata in luna decembrie 2007 locatarul unui apartament cu doua camere va ramane (sper) neegalata multa vreme la Brasov. Si probabil si in tara, la urechile careia a ajuns deja patania consumatorului brasovean. Alti vecini de-ai sai au fost ceva mai norocosi, desi facturile unora dintre ei depaseau si ele de cateva ori salariul minim pe economie.


Dupa cateva saptamani de disperare, lacrimi si acuze aruncate ba firmelor de repartitoare, ba CET-ului, ba centralei de cvartal, riveranii de pe Saturn stiu acum pe cine sa injure. Dupa zile de controale, verificari si documentare, inspectorii OJPC au decis ca CET-ul este vinovat pentru facturile gigantice. Centrala de termoficare a fost amendata cu suma maxima – 4000 de lei – dupa care va fi obligata sa recalculeze consumurile.


CET a anuntat deja ca va contesta in instanta masura OJPC si insista sa sustina ca vinovata de necalibrarea furnizarii de agent termic la centrala ce alimenteaza blocul de pe Saturn este Caldorom, societate de la care CET a preluat instalatiile.


Curioasa si de neinteles ramane metoda de recalculare a consumului. Numarul unitatilor de gigacalorie intrate in contorul blocului ramane acelasi, dar va scadea pretul unitatii. O prostie, din moment ce tocmai faptul ca centrala a pompat in draci agent termic mult peste trebuintele omului a fost reclamat, iar nu pretul unitatii calorice. Locatarul supraincalzit de CET ramane tot cu vreo 2.300 de unitati din cele 3000 cate a consumat tot blocul.


Daca in Consiliul Local nu s-a reusit votarea plafonului maxim pentru consumul de energie termica, OJPC-ul ramane singura solutie impotriva abuzurilor CET, care n-a epuizat toate caile de contestare a masurilor luate impotriva sa. Poarte recurge oricand la explicatia ca intr-o zona planetara precum Saturn (eventual Neptun, Venus, Uranus) e normal sa trimita facturi astronomice.


Chiar logic, nu?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.