PE in favoarea liberei circulatii a romilor in UE

PE in favoarea liberei circulatii a romilor in UE

0 117


Urmare a scandalului declansat de uciderea la Roma a Giovannei Reggiani de catre un cetatean roman de etnie roma stabilit in Italia,? cetatenii italieni au pornit o ampla campanie xenofoba impotriva romanilor, incriminand in corpore poporul roman si luand masuri impotriva conationalilor nostri aflati la munca in Italia. Romanii, in special cei de etnie roma sunt expulzati. Referitor la aceasta situatie, Parlamentul European a luat atitudine.


Intr-o rezolutie comuna privind dreptul cetatenilor Europeni si al familiilor lor de a circula si se stabili liber pe teritoriul Uniunii Europene, Parlamentul a reafirmat libera circulatie a persoanelor ca un principiu fundamental al Uniunii. Deputatii au cerut organizatii care sa se ocupe de integrarea sociala a romilor si promovarea unor instrumente de constientizare privind drepturile si obligatiile comunitatii rome.


Deputatii europeni au salutat vizita Premierului Roman in Italia si declaratia comuna a premierilor Romano Prodi si Calin Popescu Tariceanu. Ei au sprijinit apelul pe care cei doi l-au adresat Uniunii sa se angajeze in integrarea sociala a romilor, iar Statelor Membre sa coopereze pentru a gestiona libera circulatie a cetatenilor lor. Deputatii au cerut in acest sens utilizarea programelor sociale si de dezvoltare asigurate in cadrul Fondurilor Structurale.


De asemenea, deputatii europeni resping incriminarea in bloc a romanilor pentru faptele comise de unii dintre conationalii nostri. Solutia este, potrivit opiniei exprimate de catre deputatii europeni, ca Statele Membre sa renunte la orice ezitari si sa procedeze rapid la o cooperare politieneasca si judiciara sporita, pentru a contracara eficient orice fenomene transnationale de crima organizata si de trafic cu fiinte umane.


Parlamentul si-a reafirmat obiectivul de a face din Uniune si comunitatile sale o zona in care fiecare locuitor sa aiba garantat un nivel inalt de securitate, libertate si justitie. Totodata, PE a subliniat valoarea liberei circulatii a persoanelor ca un principiu fundamental al Uniunii Europene si respinge principiul responsabilitatii colective si reafirma nevoia de a se combate orice forma de rasism si xenofobie, la fel toate formele de discriminare si stigmatizare bazate pe nationalitate sau origini etnice, dupa cum este mentionat si in Carta Europeana pentru Drepturile Fundamentale.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.