PE criticata monitorizarea pasagerilor liniilor aeriene

PE criticata monitorizarea pasagerilor liniilor aeriene

0 105

Parlamentul European s-a exprimat impotriva planului de a colecta datele pasagerilor din transportul aerian. In opinia deputatilor europeni aceste masuri nu sunt justificate din punct de vedere legal iar eficienta lor in lupta impotriva terorismului nu este dovedita.
Propunerea prevede ca transportatorii aerieni sa puna la dispozitia unor autoritati nationale specializate, care efectueaza evaluari de risc si adopta masuri anti-terorism, date ale pasagerilor zborurilor din si in UE.
Deputatii europeni considera ca masurile de acest tip au un impact semnificativ asupra sferei private a cetatenilor europeni, justificarea propunerii Comisiei lasand loc unor incertitudini juridice in ceea ce priveste compatibilitatea cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in ceea ce priveste baza sa legala. Ei reamintesc ca Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg a ridicat deja obiectii cu privire la acordul PNR UE-SUA invocand o baza legala necorespunzatoare. In acest context, Parlamentul isi rezerva prezentarea avizului formal, pana in momentul in care problemele ridicate in aceasta rezolutie sunt abordate in mod corespunzator si informatiile minim necesare sunt furnizate.
Europarlamentarii subliniaza ca adoptarea unui cadru adecvat de protectie a datelor este o conditie prealabila absolut necesara pentru orice sistem UE de utilizare a registrului cu numele pasagerilor (PNR). „Datele confidentiale pot fi folosite doar diferentiat in functie de caz, in contextul unei investigatii sau puneri sub acuzare oficiale, initiate printr-un mandat”, se mentioneaza in rezolutie.
Parlamentul European solicita stabilirea unor norme detaliate si armonizate privind securitatea datelor PNR, atat in ceea ce priveste solutiile informatice, cat si regulile de autorizare si acces.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.