PE: Combaterea obezitatii de la o varsta frageda

PE: Combaterea obezitatii de la o varsta frageda

0 269

Parlamentul European a votat un raport din proprie initiativa, in care se solicita masuri de prevenire a obezitatii, precum etichetarea mai clara a produselor alimentare, mancare mai sanatoasa in scoli si gradinite, limitarea publicitatii pentru produse alimentare nesanatoase pentru copii si reducerea TVA-ului pentru fructe si legume.
Potrivit raportului adoptat in plenul Parlamentului, in Europa exista aproape 22 milioane de copii supraponderali, la care se vor adauga alte 1,3 milioane pana in 2010, ceea ce arata ca obezitatea si boli legate de alimentatie tind sa ia proportii epidemice. Raportul lui Alessandro Foglietta (UEN, Italia) atrage atentia ca obezitatea este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica in UE deoarece mareste riscul bolilor cardiovasculare, diabetul tip2 si anumite cancere. Potrivit Organizatiei Mondiale pentru Sanatate (WHO), peste 50% din populatia adulta din Europa este obeza sau supraponderala.
Dat fiind faptul ca obezitatea infantila se afla in stransa legatura cu obezitatea la adulti, deputatii europeni solicita ca programa scolara sa fie astfel elaborata, incat sa asigure ca exercitiile fizice si o dieta echilibrata vor face parte din comportamentul fiecarui copil.
De asemenea, calitatea si standardele nutritionale ale mancarii oferite in scoli si la gradinite trebuie imbunatatita, inter alia prin instalarea unor automate care ofera legume si fructe proaspete. Ar trebui descurajata si vanzarea in scoala a produselor care contin multa sare, zahar si grasimi si dispun de o valoare nutritionala redusa.

Reducerea publicitatii pentru produse nesanatoase
In raportul PE se solicita anumite orare, dar si restrictii in ceea ce priveste reclamele pentru produse nesanatoase care au ca grup tinta copiii. Restrictiile ar trebui sa se aplice si noilor forme de media, precum jocurile online, ferestrele pop-up si mesajele text pe telefoanele mobile.
Un rol fundamental revine parintilor in ceea ce priveste educatia nutritionala a familiei, precum si contributia lor decisiva la combaterea obezitatii deoarece, in majoritatea familiilor, acestea intervin direct in alegerea alimentelor.
De asemenea, furnizorii de servicii audiovizuale sunt incurajati sa dezvolte coduri de conduita privind posibilitatea ca programele pentru copii sa fie insotite de, sau sa contina comunicatii comerciale audiovizuale privind mancaruri si bauturi inadecvate.

Interzicerea la nivel UE a acizilor grasi trans
Comisia PE solicita interzicerea acizilor grasi trans artificiali si indeamna statele membre UE sa urmeze bunele practici in procesul de controlare a substantelor din produsele alimentare. Potrivit datelor stiintifice actuale, consumul excesiv al acestor acizi (peste 2% din totalul aport de energie) mareste considerabil riscul bolilor cardiovasculare.
Deputatii europeni solicita analizarea rolului pe care il au potentatorii artificiali de aroma, cum ar fi glutamatii, guanilatii si inozinatii, mai ales in produsele preparate si in alimentele produse pe cale industriala, cu scopul de a determina influenta acestora asupra modelelor de consum.

TVA redus pentru fructe si legume
Membrii PE solicita statelor membre care nu au facut deja acest lucru, sa reduca taxa pe valoarea adaugata pentru fructe si legume, avand in vedere ca legislatia comunitara o permite.
Sursa: Redactia Romana, Serviciului de Presa al Parlamentului European

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.