PE CE STA PUTEREA RUSIEI…

PE CE STA PUTEREA RUSIEI…

0 126
 
ProducÅ£ia petrolieră a Rusiei a atins în 2012 cel mai înalt nivel al său de la destrămarea fostei URSS, au anunÅ£at miercuri, 2 ianuarie, autorităţile ruse, potrivit Agerpres. Tototdată, producÅ£ia de gaze naturale a înregistrat o scădere puternică din cauza stagnării vânzărilor în Europa, Ministerul rus al Energiei a indicat că producÅ£ia de petrol ÅŸi gaz condensat a crescut cu 1,3 % în 2012, ajungând la 518 milioane de tone, respectiv 10,4 % barili pe zi, un nivel istoric pentru Rusia postsovietică.
Anul trecut, Rusia atinsese deja un record, respectiv de 10,28 milioane de barili pe zi. Această creÅŸtere a producÅ£iei consacră Rusia ca prim producător de petrol din lume, detronând Arabia Saudită! Grupul public Rosneft, care reprezintă 22,8 % din piaÅ£a rusă de petrol, ar urma în acest an să ajungă la peste 40 %, graÅ£ie achiziÅ£ionării TNK-BP în octombrie 2012. În schimb, producÅ£ia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 2,3 %, ajungând la 655 miliarde de metri cubi, ca urmare a prăbuÅŸirii vânzărilor sale în Europa.
ProducÅ£ia gigantului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a ajuns la 478,8 miliarde de metri cubi în 2012, faţă de 513,1 miliarde de metri cubi în 2011. Confruntat cu o scădere a cererii din partea majorităţii clienÅ£ilor săi europeni, afectaÅ£i de criza economică, Gazprom resimte ÅŸi efectele deciziei Uniunii Europene de a-ÅŸi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze în scopul de a depinde mai puÅ£in de Rusia, de unde provine 30 % din gazul său.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.