PDL si UDMR, sufocate de compromisuri si interese

PDL si UDMR,
sufocate de compromisuri si interese

0 118

Asa cum era de asteptat pielea udemerista este greu de colorat in portocaliu. Urmele lasate de multele neimpliniri, vezi Legea minoritatilor sau atacurile subversive, dintre care retinem doar Dosarul Borbely, au adus UDMR in situatia sa sufle si in iaurt. Acestia evita cu mare greutate capcanele intinse de catre cei care conduc cu adevarat PDL, Basescu-Boc, evitand transarea reorganizarii administrativ teritoriale, imposibil de gestionat intr-o perioada de criza.

Tema reorganizarii administrativ teritoriale mascheaza marile dintre disensiuni dintre UDMR si PDL
Dispute din interiorul coalitiei de la guvernare si in special cele dintre PDL-UDMR nu se reduc doar la tema reorganizarii teritoriale ci si la comasarea alegerilor, modificari la Legea ANI sau la introducerea unui nou sistem de vot, inclusiv la votul prin corespondenta.
Sa-r putea retine, in privinta comasarii alegerilor, un teoretic acord intre PDL si UDMR. Dar cand vine vorba de reorganizarea teritoriala sau schimbarea sistemului de vot, negocierile stagneaza de saptamani bune. In realitate UDMR nu ar interesata de fapt nici de comasarea alegerilor, pentru ca nu este in avantajul ei la locale. UDMR vrea alegeri locale separate si aceasta pentru ca relatia cu alesii-alegatori este mai directa fara presiunea masurilor nepopulare luate si asumate prin guvernare. La toate acestea se mai adauga un lucru esential – UDMR poate gestiona ma usor presiunea care vine de la o concurenta partinica, Partidul Popular Maghiar din Transilvania.
PDL este actorul care a lansat discutia si tot PDL este cel care spune ca ofera variante rand pe rand colegilor de coalitie.
De ceva vreme, PDL pare partidul dispus sa ofere diverse variante pe diverse subiecte, doar doar UDMR sa bata palma pe ele. Asa se intampla pe subiectul reorganizarii administrativ-teritoriale.
De partea cealalta insa UDMR pare a fi categoric dezinteresata, acuzand lipsa unor documente si analize pentru diferitele propuneri ale PDL.
Scos mai in fata, deputatul UDMR Marton Arpad spune: „…noi nu avem o contrapropunere de judete. Noi tot timpul am sustinut ca o regandire a reorganizarii teritoriale poate avea loc numai dupa alegerile parlamentare”.
In urma nenumaratelor declaratii de acest gen, PDL pare mai degraba un partener de coalitie care fie stie mai multe, fie nu vorbeste aceeasi limba, fie ambele partide fac un joc al negocierilor pentru alte tinte, cum ar fi comasarea alegerilor, acolo unde ambele partide au cazut teoretic la pace, insa si aici hotararea finala tine de o alta negociere, cea privind sistemul de vot.

Miza electorala singura prioritate pentru 2012 a PDL
Tandemul Basescu – Boc vor sacrifica tot pentru a se mentine la putere si in 2012. Acestia stiu foarte bine ca nu pot conta pe UDMR odata scapati din actuala coalitie. Basescu stie ca il va paste o suspendare, care se va finaliza prost pentru el, in cazul unei victorii categorice a USL.
Ambele partide vor vot uninominal, insa nu se hotarasc ce fel de sistem de compensare. In timp ce UDMR vrea compensare pe lista, PDL nici nu vrea sa auda.
Senatorul democrat-liberal, Cezar Preda face o ierarhie in privinta reusitei negocierilor.
„Din momentul in care am pus in fata romanului o lege a unui vot uninominal, este foarte greu sa ma mai intorc la liste. Nu va fi absolut nicio problema in ceea ce priveste comasarea. Vom ajunge la un rezultat cu privire la modul in care ne alegem, la sistemul electoral, si cred ca sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le mai punem in discutie pentru a obtine si aceasta dorita reorganizare teritoriala. Deci cea mai grea cred ca este ultima”, a afirmat Cezar Preda.
Analistul politic Bogdan Lefter afirma ca, la baza, toate cele trei puncte negociate au de fapt mize electorale si ca atare este normal ca fiecare partid sa-si doreasca maximizarea sanselor.
Aceeasi miza electorala, spune el, este si la reorganizarea administrativ teritoriala.
„PDL continua sa sustina ca e vorba despre reforma. In realitate, ca orice partid politic in toata lumea, PDL incearca o redesenare electorala. De partea cealalta, UDMR are – si in ceea ce priveste reorganizarea teritoriala, si in ceea ce priveste simultaneitatea alegerilor, are interesul de a mentine situatia actuala, pentru ca solutiile pe care PDL le urmareste pentru profit electoral propriu risca sa scoata UDMR in afara parlamentului”, este de parere Bogdan Lefter.
In realitate, aspect confirmat si de surse din PDL, pentru aceasta formatiune, reorganizarea teritoriala este pe plan secund si cel mai important lucru pentru partid ar fi comasarea alegerilor si modificarea sistemului de vot, fara de care PDL ar fi condamnat electoral.
Vitorul va confirma faptul ca marimea intereselor din cele doua formatiuni politice, manifestate sau nu, va anula orice efort de a se ajunge la un compromis, ba mai mult va impinge UDMR intr-o alta directie.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.