Patru cincimi din români nu găsesc medicamentele solicitate

Patru cincimi din români nu găsesc medicamentele solicitate

0 123

Patru din cinci români nu reuşesc să găsească în farmacii medicamentele prescrise de medic pentru boli precum diabet, afecţiuni autoimune, afecţiuni cardiovasculare sau alte boli cronice, arată un sondaj online realizat online de Pacientul 2.0, o platformă creată cu scopul de a oferi informaţii despre sănătate, verificate medical şi pe limba pacienţilor.

Criza provocată de dispariţia Euthyrox a adus în atenţia întregii ţării o problemă cu care pacienţii români se confruntă de ani de zile: medicamentele care dispar din farmaciile din România. Fără nici un avertisment, fără ca medici şi pacienţi să ştie de ce şi ce alte soluţii au la îndemână, pentru boala lor”, arată cei de la Asociaţia Pacientul 2.0, care au lansat şi o petiţie online „Votează pentru medicamente în farmacii”, pe www.petitiionline.ro.

Dispariţia medicamentelor din farmaciile din România este o problemă veche, semnalată public de organizaţiile de pacienţi aici si aici, provocând crize în mod repetat. Ultima criza majoră a fost în octombrie 2019, când de pe piaţă din România au dispărut peste 70 de medicamente, unele fără alternativă terapeutică.
În ciuda acestor semnale publice, criza a continuat şi în 2020, atingând un nivel de avarie pentru medicamente precum Euthyrox şi Metformin.

„Care este cauza dispariţiei medicamentelor de pe piaţa din România? Politica medicamentului din România şi felul în care se calculează preţul. Este adevărat pentru Euthyrox, dar şi pentru alte peste 2.000 de medicamente. O recunoaşte chiar prim-ministrul Ludovic Orban în conferinţa de preluare a mandatului la Ministerul Sănătăţii, din 7 noiembrie 2019: «Trebuie să discutăm formula de calcul privind preţurile medicamentelor compensate şi gratuite din România»”, mai arată sursa citată.

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.