Patriarhul Teoctist a incetat din viata!

Patriarhul Teoctist a incetat din viata!

0 57

Patriarhul Teoctist a incetat din viata!


Biserica Ortodoxa Romana este in doliu. PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a incetat din viata la varsta de 92 de ani in dupa-amiaza zilei de luni, la ora 17:00, dupa un stop cardiac ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus astazi.


Medicii de la Spitalul Clinic Fundeni au anuntat ca partriarhul a fost internat duminica, iar luni, dupa interventia chirurgicala, pe fondul unor suferinte cronice au aparut o serie de complicatii cardiace. Manevrele de resuscitare nu au dat rezultate, consemnandu-se decesul.


Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


 


 


BIOGRAFIE PE SCURT
Patriarhul Teoctist a condus BOR peste 20 de ani, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.


S-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni din judetul Botosani;


A intrat in monahism la 14 ani ca frate la Schitul Sihastria, apoi la manastirea Vorona din judetul Botosani.


Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie, specialitatea Liturgica, cu calificativul „Magna cum laudae`.”


De-a lungul timpului devine, pe rand, episcop vicar patriarhal;


·        episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului,


·        episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada,


·        arhiepiscop al Craiovei,


·        mitropolit al Olteniei,


·        arhiepiscop al Iasilor,


·        mitropolit al Moldovei si Sucevei.


La 31 iulie 1986, dupa moartea patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 a fost ales arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei.


La 16 noiembrie 1986 este inscaunat patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.


 


 


 


COMUNICAT PATRIARHIA ROMANA


Patriarhia Romana a anuntat oficial ca parintele Patriarh Teoctist a trecut la cele vesnice. Cu profunda durere, Patriarhia Romana anunta trecerea la Domnul a celui ce a fost Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, loctiitor al Cezareei, Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist Arapasu. Vrednic ucenic al Patriarhului Justinian Marina, Prea Fericitul Parinte Teoctist s-a dovedit a fi un slujitor de nadejde in ogorul Domnului si in activitatea sa de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Pastorind Biserica impreuna cu ceilalti inalti ierarhi in vremuri de prigoana a credintei crestine, a stiut, prin Harul Sfantului Duh, sa conduca corabia Bisericii in misiunea incredintata ei de Mantuitorul Iisus Hristos. In aceste momente de durere, suflarea ortodoxa romaneasca se roaga Bunului Dumnezeu sa aseze sufletul Prea Fericirii Sale in corturile dreptilor, in sanul lui Avraam sa-l odihneasca si cu dreptii sa-l numere. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


 


 


 


COMUNICAT MEDICAL


In ziua de 30 iulie 2007 PF parinte Teoctist, patriarhul BOR, a suferit o interventie chirurgicala la Institutul Clinic Fundeni. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu oprirea cordului, ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare.


La ora 17:00 s-a consemnat decesul. Semneaza prof. dr. Ionel Sinescu, sef Centru chirurgie urologica, prof. Dan Tulbure, seful Centrului ATI si dr. Constantin Popa, managerul Institutului Fundeni.


Interventia chirurgicala nu a fost una de urgenta, ci programata.


Au fost complicatiile cardiace care au culminat cu o oprire cardiaca, cu un stop cardiac.


 


Directorul Institutului Clinic Fundeni,


Dr. Constantin Popa


 


 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.