Patine de colectie la Brasov in ajunul FOTE

Patine de colectie la Brasov in ajunul FOTE

0 123
Patinele primei campioane olimpice de iarna la patinaj se afla la Brasov. Ghetele cu care austriaca Helene Engelmann taia gheata, alaturi de partenerul ei la Olimpiada de la Chamonix din 1924 au ajuns in posesia unui anticar brasovean. Patinele inscriptionate cu numele campionilor de atunci vor fi expuse in holul Casei Armatei, pe durata FOTE 2013.
Denumita initial Saptamana internationala a sporturilor de iarna, Olimpiada de la Chamonix din 1924 a fost prima editie a Olimpiadei de Iarna. Campioana la patinaj artistic, proba de perechi, a fost austriaca Helene Engelmann, nascuta la Viena in 9 februarie 1898. Fiica unui patinator, Helene Englemann a pus de timpuriu patinele in picioare si a devenit la numai 15 ani campioana a Austriei, in cuplu cu Karl Mejstrik. Mai tarziu ea a schimbat partenerul si, alaturi de Alfred Berger a reusit sa castige trei titluri de campioana a Austriei intre 1921 si 1923, doua titluri mondiale, in 1922 si 1924 si un titlu olimpic, in 1924, la Chamonix. Patinele cu care a concurat la Olimpiada din 1924 au ajuns peste ani intr-un magazin din Graz. In posesia lor a intrat acum un brasovean, colectionarul de obiecte vechi Marius Spatariu, care le-a cumparat fara sa stie cui au apartinut.
Patinele au stat in magazinul de antichitati pana acum cateva zile. Patinele au inscriptionate numele celor doi patinatori, anii intre care au fost purtate (1922-1924) si fabricantul. Helene Engelmann a murit la 1 august 1985 la Viena, in varsta de 87 de ani. Patinele Helenei Engelmann vor putea fi admirate de oficiali, participanti si spectatori ai Festivalului Olimpic al Tineretului Eurpoean duminică, in holul Casei Armatei, impreuna cu alte obiecte vechi legate de sporturile de iarna.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.