Pastrarea si promovarea traditiilor romanesti

Pastrarea si promovarea traditiilor romanesti

0 1037

Intr-o lume bulversata, in care valorile sunt rasturnate iar creatia populara autentica este inlocuita treptat de kitch, existenta Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale (CJCPCT) este cu atat mai benefica cu cat sunt putine institutii viabile care isi propun sa prezinte publicului valorile autentice.


In campul de preocupari profesionale ale cercetatorilor Centrului din Brasov sta satul, cu o cultura diferita de cea urbana, dar influentata totusi de aceasta, influenta care nu este intotdeauna benefica.


?


Prioritatile institutiei


Cercetarea transformarilor rapide intervenite in lumea satului, in care mostenirea culturala nu mai actioneaza ca un cod asupra comportamentului, a disparitiei unor obiceiuri sau a ritualurilor ca parte integranta a acestora, precum si realizarea unei banci de date, constituie prioritati ale institutiei brasovene. Prezentarea culturii acestei lumi autentice trezeste sentimentul de reintoarecere la adevaratele valori ale satului traditional care ne reprezinta intr-o lume globalizata.


Dupa cum spunea Mircea Eliade ,,toate culturile arhaice si orientale, precum si toate societatile urbane sau rurale sunt traditionale, adica pastratoarele unei traditii, considerand aceasta traditie ca suma modelelor exemplare ale comportarii si activitatii omenesti”.


?


Obiectivul institutiei: pastrarea si promovarea traditiilor


Infiintat in 1954, C.J.C.P.C.T Brasov este o institutie de cultura, de importanta judeteana, care in prezent functioneaza in baza Ordinului Ministerului Culturii, nr. 91 din 25 iunie 1991, fiind persoana juridica autonoma, subordonata financiar Consiliului Judetean Brasov. Obiectivul institutiei este cel de cunoastere, pastrare si promovare a traditiilor si valorilor culturii populare in contextul dezvoltarii culturii nationale.


C.J.C.P.C.T Brasov se constituie ca o banca de date si functioneaza drept centru stiintific al activitatii de conservare si valorificare a traditiei si creatiei populare in spiritul autenticului si al valorii.


Avand o structura organizatorica proprie, pentru realizarea functiilor sale specifice C.J.C.P.C.T si-a propus urmatoarele obiective: cercetarea traditiei si creatiei populare specifice fiecarei zone (subzone) etno-culturale, in dinamica ei actuala; conservarea traditiei si a valorilor perene ale culturii populare, apararea lor impotriva tendintelor de poluare si degradare; dezvoltarea traditiei in lumea contemporana, valorificarea ei in viata culturala, stimularea procesului de creatie populara in toate genurile artistice; promovarea valorilor culturii populare traditionale sau contemporane, integrarea lor ca marca a identitatii etno- culturale in circuitul international de valori.


?


Activitatile CJCPCT Brasov


Ca rezultat al activitatii referentilor de specialitate Centrul Judetean de Conservare a Traditiilor poate oferi studii, culegeri si cercetari de teren pe teme de etnologie, etnografie, folcloristica; arhive stiintifice (etnografice, folclorice, culturale) si colectii de arta (populara, plastica, fotografica); prezentari si lansari de carte cu continut etnografic, etnologic si folcloric; concursuri, expozitii, gale, tabere, saloane, targuri, si alte actiuni de stimulare a creativitatii in toate genurile artei; evenimente culturale care sa puna in valoare traditiile si datinile populare; publicatii si lucrari de specialitate; schimburi culturale, stiintifice, artistice, profesionale si metodologice cu institutii similare din tara si din strainatate; concursuri nationale si internationale, evenimente culturale; vizite si schimburi de delegatii; stagii reciproce de specializare.


Pentru functionarea normala C.J.C.P.C.T este dotat cu mijloc de transport, aparatura si instrumentar pentru activitatea specifica (fono – foto – film), mijloace tehnice de multiplicare, calculatoare si alte instrumente pentru centralizarea si prelucrarea datelor.


?


Contact


Director: Adrian Valusescu


Adresa Str. Nicolae Balcescu, nr. 67


Telefon +40.268.413 486


Fax +40.268.413 486


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.