Paste a la Becali: cu legea lui pre legea lor calcand

Paste a la Becali: cu legea lui pre legea lor calcand

0 96

Vasazica Gigi Becali ramane in arest. Inca nu se cunoaste motivatia deciziei prin care Tribunalul Bucuresti a respins astfel recursul avocatilor apararii la cererea Judecatoriei de a prelungi masura arestarii preventive pentru 29 de zile, din care componentii lotului Becali au petrecut deja cateva, dupa arestarea spectaculoasa de vineri. Tot ce spera aparatorii, dar si opinia publica, este ca documentul sa nu cuprinda elucubratiile lirice pe care le-a continut prima decizie a retinerii, cand judecatoarea emitenta s-a simtit datoare sa-i faca lui Becali un portret complet, trecandu-l prin toate ipostazele pe care i le cunoastem de ani de zile, de oier, latifundiar, patron de club, enorias bisericos nevoie mare si, in general, personaj teribil de influent pe plaiul mioritic.
La prima vedere, hotararea de a-l tine dupa gratii pe Gigi Becali este o mostra de act judecatoresc executat in pofida tuturor presiunilor. Din strada – sinistratii de la Vadu-Rosca si simpatizantii de pretutindeni – din lumea politica, a fotbalului, din studiourile TV de toate culorile si obedientele. De pretutindeni razbatea acelasi refren: lui Gigi i s-a facut o nedreptate, trebuie pus imediat in libertate. Credeau asta pana si dusmanii lui invederati, care au uitat brusc de antipatiile groase care ii despart de patronul Stelei si l-au plans pentru drama prin care trece. Sau se plangeau in avans pe ei insisi la contemplarea spectacolului judiciar in care fiecare dintre ei risca oricand sa fie protagonisti.
Problema este ca mentinerea lui Becali in arest alimenteaza simultan doua tipuri de suspiciuni: ca magistratii au actionat sub teroarea comenzilor venite de sus, dintr-o ierarhie la capatul careia unii il vad pe Traian Basescu, si ca judecatorii au actionat corect, dupa ce au analizat competent si impartial toate piesele incriminatoare.
Problema si mai mare este ca universul de asteptate al publicului inaintea actelor de justitie supermediatizate este colosal. Presiunea media si a opiniei publice s-a acumulat dupa zeci, sute de decizii judecatoresti in raspar cu veridicitatea probelor administrate. Fiecare noua decizie este creditata cu misia de rascumpara noianul de nedreptati prin care indivizi reprobabili sunt pusi in libertate cu totala si criminala inconstienta juridica. De la orice hotarare se asteapta sa spele rusinea gafelor si ilegalitatile savarsite pana atunci.
Nu stiu daca decizia pastrarii la racoare a lui Becali este integral corecta. Dar este partial curajoasa. Poate ca toate pronuntarile in marile procese ale Romaniei meritau sa aiba un preambul orchestrat mediatic precum cel de care a avut parte Becali.
Decizia de azi noapte mai are o calitate. Da prilejul comentatorilor terifiati ca scandalul Becali a abatut atentia de la marile si gravele probleme ale patriei sa se reaplece asupra lor. In ragazul pascal oferit de judecatori lui Becali, jurnalistii, comentatorii, analistii si chibitii vor avea timp sa disece mitocania fratilor Basescu, impertinenta electorala a mezinei prezidentiale, tribulatiile imobiliare ale sora-sii, inrobitorul acord cu FMI si toate celelalte subiecte care fac deliciul deontologilor.
Iar Gigi Becali va avea si el ragazul sa mediteze in acest Pasti si sa constate ca formula „cu legea lui pre legea lor calcand” nu aduce neaparat resuscitarea. Uneori chiar dimpotriva.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.