Pașii procedurali, privind suspendarea președintelui (Johannis) și referendumul de demitere!

Pașii procedurali, privind suspendarea președintelui (Johannis) și referendumul de demitere!

0 144

Propunerea de suspendare din funcţie a șefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor. Noul Parlament are 465 de membri, astfel că este nevoie de 155 de semnături pentru iniţierea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis. Nu ar fi o problemă pentru actuala majoritate, PSD şi ALDE, care are în Legislativ 250 de parlamentari, suficienți pentru a vota suspendarea lui Iohannis.

Propunerea de suspendare a președintelui este trimisă Curţii Constituţionale spre consultare, iar judecătorii transmit Parlamentului un aviz consultativ. Cu alte cuvinte, Parlamentul poate să nu țină cont de opinia transmisă de CCR, și să meargă mai departe cu demersul politic.
În termen de 24 de ore de la primirea avizului CCR, Parlamentul votează în şedinţă comună propunerea de suspendare. Preşedintele României poate participa la ședință, pentru a-și susține punctul de vedere și a răspunde acuzațiilor. Hotărârea privind suspendarea șefului statului se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după un vot secret, cu bile.

În perioada suspendării, interimatul funcţiei de preşedinte al României se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor. Adică de cei doi lideri ai coaliției majoritare, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Președintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale țării, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate organiza referendum.
Hotărârea Parlamentului de suspendare din funcție a șefului statului se trimite Guvernului în vederea organizării, în cel mult 30 de zile, a unui referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Referendumul este valabil dacă participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Demiterea Preşedintelui României este aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate.
Dacă referendumul este aprobat, președintele Klaus Iohannis este demis din funcţie. Intervine vacanţa funcţiei de Preşedinte, iar în termen de trei luni de la vacantarea funcției, Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.