Partidul din spatele omului

Partidul din spatele omului

0 60

Votul uninominal a fost primit cu urale, nici sincere nici mincinoase, urale de gloata, de tipul “hai sa …”. Faptul ca li se permite sa judece direct candidatul, pentru faptele sale si proiectele sale de viitor, inca este pentru multi, admirabil, sublim, dar neinteresant. Dupa zeci de ani de ani in care am roit in jurul “Partidului” ca albinele in jurul matcii, ne vine greu sa credem ca “Partidul”, oricare va fi el, nu este un fel de Axis Mundi. Tare mi-e ca la alegerile parlamentare din toamna, vom cauta cu disperare sigla din spatele fiecarui candidat, ca ne va fi greu sa ascultam omul si sa-i evaluam actvitatea de pana acum si potentialul. Este mai usor sa scotocim in biografia lui dupa trandafiri si sageti. Parca vad sloganuri de tipul, „Votati X, membru al partidului Y”. Fascinatia omului destoinic, a tovarasului de nadejde, devenit membru de partid, inca mai are radacini adanci in constiinta constructorilor societatii socialiste multilateral dezvoltate. Calitatea asta de membru iti da procente, chiar daca esti membru pe muchie de partid, cum e cazul lui Oprescu. Daca omul se retragea de mult din PSD si era independent – independent, n-avea sanse. Dar statutul lui fiind neclar, el este considerat inca membru PSD. O parte din electorat a castigat-o fiindca este membru PSD, o parte fiindca da semne ca pleaca din PSD. Good point!
Revenind la alegerile din toamna, adversarii votului uninominal ar putea avea de ce rade. Proba s-a facut. Primarii, alesi prin scrutin uninominal, au fost votati in multe cazuri dupa apartenta politica. Astfel, primari penali au fost alesi din primul tur doar pentru meritul de a fi din partidul lui Basescu, sau al lui Tariceanu, sau al lui Geoana. Da-l incolo de cazier, da-o naibii de constitutie (care, a-propos, ar putea fi modificata dupa placul presedintelui), cum sa nu-i votezi omul lui Base?
Daca asa vor sta lucrurile in toamna, am zbarcit-o din nou. Legea ne da un drept pe care se stie ca nu-l vom exploata. Manipulatorii vegheaza, astfel incat sunt toate sansele sa avem vot uninominal de partid. Paradox? Nu. Cred ca va fi tratat cu firescul cu care in cartile economice se vorbeste despre evaziunea fiscala legala. E o portita de a incalca legea, respectand-o. Abia astept sa vad cati se vor prezenta in fata electoratului doar cu proiecte si cati cu buchetul de trandafiri ca la “Iarta-ma”.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.