„Partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi...

„Partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie”!

1 179

La ultima ieșire publică Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, fost purtător de vorbe al guvernatorului Mugur Isărescu, a făcut ce știe el mai bine: să transmită mesajele celor care îl plătesc.
Intr-o intervenție din această săptămână, la conferița revistei BIZ, ‘‘Stabilitatea financiară sub umbrela UE” dl Vasilescu ne-a dat cu vorbele-n cap despre aur și despre amărâtul sistem bancar.
Mutând atenția de pe aducerea rezervei de aur de la Londra pe o posibilă vanzare acesta spunea că România ar fi bolnavă de mitul aurului, iar partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie.
„Se spun multe minuni în spaţiul public. Chiar se spune că PSD-ul ar vrea să aducă aurul în ţară ca să-l vândă. Asta e o poveste. Chiar dacă ar gândi aşa nişte oameni din PSD, așa ceva nu se poate întâmpla în România. Aşa ceva nu există. Deci, nu asta e problema cu aducerea aurului în ţară. Este doar o încercare de a şicana Banca Naţională. Nimic altceva”, a spus miercuri Adrian Vasilescu.

De ce se consideră că să șicaneze BNR-ul și pe al ei guvernator pentru că se cere aducerea aurul acasă, așa cum fac nemții, italienii sau alții? Este cunoscut faptul că, în ultima suta de ani, de două ori aurul țării nu a mai fost recuperat. A se vedea istoria Tezaurului de la rusi sau aurul depus în Elveția în anii ’40. Nu dle Vasilescu, nu pentru vânzare este repatriat aurul ci petru securitatea lui, în preajma unor mari crize care este anunțată tot mai frecvent. A se vedea declarațiile lui Jacques Attali, fost primul bancher al BERD, fost consilier al președintelui François Mitterrand sau criza provocată în contextul unui BREXIT tot mai puțin previzibil.

Adrian Vasilescu s-a mai referit în discursul său și la lăcomia băncilor. „Foarte multe dezbateri din România pleacă de la ideea că băncile sunt lacome. Aș îndrăzni să spun, este punctul meu de vedere, nu al Băncii Naționale – chiar dacă foarte mulți colegi de la Banca Națională îmi împărășesc ideea: o bancă poate să fie lacomă atât cât o lasă legea să fie. Nu poate fi mai lacomă de atât”, susține consultantul de strategie al Băncii Naționale. Desigur că a uitat să adauge de recunoscuta indiferență a BNR față de acest aspect, asta ca să nu spunem complicitatea.

Adrian Vasilescu, la conferinta de miercuri

„Una este să discuți despre marjă, care reprezintă diferența între dobânda activă și dobânda pasivă, și altă să spui că costul creditului în România este de cinci ori mai mare decât în Uniunea Europeană. Oricât am căuta, nu găsim această relație: un cost de cinci ori mai mare. Sigur că și trebuie să o spunem că o bancă este un magazin de bani, dar este un magazin mai sofisticat, mai complex și mai complicat, care, în plus, vinde o marfă unică”, a precizat Adrian Vasilescu. Păi tocmai asta e problema MONOPOLUL! Tot ce s-a facut in trei decenii de către BNR nu a fost altceva decăt să se întărească acest monopol.

Deverul obsesia băncilor
Fără să recunoască realitatea, imensele beneficii ale sucursalelor din România față de „bancile mamă” din vest, Adrian Vasilescu mută iarăși atentia pe altceva.
„Discuția aceasta (despre costul creditelor – n.red.) trebuie să fie făcută împreună cu altă discuție, anume că în România avem cea mai mică vânzare de credite din Uniunea Europeană. Dintre 28 de țări, noi avem deverul cel mai mic. Orice magazin de bani din lumea aceasta ar vrea să vândă prin dever, deoarece asta înseamnă clienți mai mulți, bani mai mulți veniți din vânzări. Înseamnă, în același timp, câștiguri mari și profit mare pentru magazinul respectiv. Dumneavoastră (băncile – n.red.) nu puteți să vă lansați în vânzări din dever. Sunteți nevoiți de situația din țară să vă lansați în câștiguri din marje, pe diferențe de preț”, a explicat doct Vasilescu.

Consilierul de strategie al BNR a susținut că, în aceste condiții, băncile trebuie să pună față în față două realități, deverul vs marjă. „Unica șansă a unei bănci de a câștiga acum nu este din dever, ci din marjă și totodată, faptul că este magazin unic, că nu se poate după colț, la magazinul din coleț să ia de acolo alți bani – marfa plus marja…”
Adică dacă tot nu este concurență (tot sistemul bancar, fără CEC Bank a fost înstrăinat), atunci funcționează doar monopolul. Întelegerea pentru fixarea ROBOR nu este altceva decât un pumn în gură celor care apelează la credite. Această marjă a tot crescut sub oblăduirea BNR care a demonstrat o totală indiferență față de cetățeni și dezvoltarea economică a țării.

Vlad T.

COMENTARII

  1. Aurul ROMANIEI trebuie adus in tara fiindca apartine poporului roman nu JIDANILOR din noul guvern mondial

    BNR este formata numai din JIDANI ca Isarescu sau Vasilescu care au furat aurul Romaniei ca sa-l faca cadou JIDANILOR din noul guvern mondial. Romania va fi in situatia Venezuelei si aurul ei va fi confiscat pentru ca guvernul legitim al Romamiei, ales de poporul roman, este „corupt” si nu a fost „DEMOCRATIC” ales de USA si ANGLIA recunoscuti global ca cei mai mari UCIGASI si BORFASII ai omenirii care sau imbogatit prin colonozarea tuturor continentelor si furtul organizat al resurselor.
    BORFASII COLONISTI nu au construit decat drumuri ca sa-si transporte bogatiile furate asa cum face UE in ROMANIA si fostele tari comuniste.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.