Partenerii Partidului Comasat se amenință cu blocaje ale HG-urilor și cu concedierea...

Partenerii Partidului Comasat se amenință cu blocaje ale HG-urilor și cu concedierea miniștrilor liberali

0 28

PSD și PNL au fost izbite din plin de filoxera victoriei electorale parțiale și acum se amenință reciproc cu excluderi și cu dizolvarea protocolului guvernării comune. Totul a pornit de la data alegerilor prezidențiale, social-democrații dorindu-și luna septembrie pentru scrutinul prezidențial așa cum s-a negociat în coaliție, în timp ce liberalii s-au răzgîndit și au propus desfășurarea la termen în luna decembrie, odată cu parlamentarele.
PSD având prima șansă de a obține președinția au calculat că vor fi avantajați la parlamentare cu un președinte provenind din matca social-democrată și ar putea obține aproape dublul scorului PNL. Ceea ce le-ar aduce două treimi din guvernare și evident, ministerele cele mai importante, inclusiv cele de forță și cele mai bănoase. Pe de altă parte, un președinte favorabil lor va numi procurorii-șefi la propunerea ministerului Justiției care va migra spre ograda social-democrată, dar și șefii serviciilor secrete, ceea ce ar aduce întreaga putere în zona PSD.
Nu-și doresc deci o candidatură comună cu PNL la prezidențiale, decât dacă va fi susținut un președinte PSD, ceea ce și pentru liberali este inacceptabil. A nu avea un candidat propriu va aduce PNL într-o situație dezastruoasă la parlamentare, caz în care ar obține un scor extrem de slab și nu ar mai conta în viitoarea guvernare. Iată de ce generalul Ciucă pare a se fi trezit din reveria stabilității cu orice preț și a început să privească înspre dreapta eșichierului politic, în special către USR.
Mai mult, a amenințat cu blocarea HG-urilor pentru alegerile prezidențiale de către miniștrii liberali.
Social-democrații la rândul lor, însă, prin vocea premierului Ciolacu, nu mai sunt atât de vehemenți împotriva AUR și a lui George Simion, dar încearcă să-l recupereze și pe Mircea Geoană, conform aluziilor premierului, care-și dorește Palatul Victoria mai mult decât Cotroceniul.       
Dacă judecăm normal, corect și matematic și politic, această coaliție este soluția de guvernare a României și astăzi și mâine și pe termen lung pentru că ăsta e rezultatul votului românilor și nici pe viitor nu se întrevăd alte posibilități. PSD a intrat la guvernare și stăm pentru a asigura stabilitatea țării și în relația cu partenerii externi și economic și militar, trebuie să fim un factor de stabilitate pentru că avem o mare relevanță politică, economică, strategică în contextul actual. Dacă cineva dorește să părăsească guvernarea, până la urmă dragoste cu sila nu există și intrăm în jocul democratic”, a completat Mihai Tudose, potrivit Știri pe Surse, recunoscând implicit că deocamdată în România nu funcționează potrivit jocului democratic, în care s-ar intra doar într-un moment de criză guvernamentală.

Miniștrii liberali sunt liberi să plece de la guvernare, dacă blochează hotărârile de guvern
„Evident că da. În momentul în care unii miniștri se opun deciziei politice a prim-ministrului și a guvernului, acel guvern nu mai e funcțional. Adică, eu am fost prim-ministru, dacă un ministru nu accepta o Hotărâre de Guvern necesară, stabilită și dorită de conducerea guvernului, pleca acasă în ziua aia, nu mai discutam”. a declarat același Mihai Tudose. Președintele PNL însă își menține dorința de schimbare a datei prezidențialelor negociată în coaliție chiar dacă liberalii ar fi puși în situația excluerii de la guvernare:  „Dacă nu ne împinge nimeni pe scări, cum se spune”, a zis Ciucă, despre prezența PNL de la guvernare, „Noi am fost și suntem un partid echilibrat, care nu am căutat niciodată astfel de mișcări” susține Nicolae Ciucă conform aceleiași publicații, care zilele trecute afirmase că este posibilă și o altă coaliție de dreapta în locul celei cu PSD.
În dispută a intrat și președintele Iohannis, care a subliniat încă o data împortanța alegerilor prezidențiale și a dat de înțeles faptul că trăim sub un regim semiprezidențial, în care președintele României este cel mai puternic politician din țară. „Este clar că pentru următorii 5 ani, aceste alegeri sunt cele mai importante. Se discută mult în jurul  a cât de multă putere are sau nu are Președintel. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. Pentru români, miza este alegerea Președintelui și cred că este bine așa” a susținut președintele Iohannis, porivit Știri pe Surse.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.