“PARTENERIATUL PENTRU ROMANIA (PPR)”Vulpea trage primul scandal in PPR (1)

“PARTENERIATUL PENTRU ROMANIA (PPR)”
Vulpea trage primul scandal in PPR (1)

0 159

Dupa numirea, rapid de suspecta, dupa unii, a lui Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea”, la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, la pachet cu alti colegi, a izbucnit primul scandal in PPR. Scandalul dintre cele doua partide este depasit de ce se intampla in PSD.
Ministrul Gabriel Oprea a „fortat” nu numai numirea Vulpii ci si aparitia in Monitorul Oficila al documentului. Pratic, prin „lovitura”, s-a urmarit o punere in fata faptului implinit a mutarii si depasirea situatie prin evitarea unui scandal public. Ei bine despre acest lucru nu au „stiut” multi pesedisti motiv pentru care s-a pornit caruselul contestatiilor. Fortat de atmosfera din partid, Geoana, de peste lighean, de la marele licurici, a fost obligat sa reactioneze.

Mutare fara acord partinic
Mircea Geoana, liderul PSD a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca propunerile de secretari de stat la MAI, anuntate de catre ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului si ca Virgil Ardelean, numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD.
Geoana a mai spus ca ministrul de Interne Gabriel Oprea a actionat unilateral si in afara disciplinei de partid prin numirile facute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean, el precizand BPN se reuneste luni pentru decizii disciplinare in acest caz.
Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca ministrul de Interne Gabriel Oprea a gresit intrucat „s-a sfatuit cu alte persoane decat cele cu care trebuia sa se sfatuiasca la partid” pentru numirea secretarilor de stat. Vanghelie a mai sustinut ca Oprea a vorbit si cu „colegi de la PDL”. Reamintim ca Marian Vanghelie l-a sustinut pentru functia de ministru de Interne, pe Catalin Voicu.
Liviu Dragnea, vicepresedintele PSD cu rol de coordonare si monitorizare a ministrilor, a apreciat ca prim-ministrul Emil Boc „a gresit” semnand numirile respective, daca nu aveau girul lui Mircea Geoana. Potrivit lui Dragnea, nici Mircea Geoana, nici alti lideri de partid nu au fost consultati de Gabriel Oprea in legatura cu numirile secretarilor de stat, si in special a lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI, si ca cei de la PSD au aflat din presa de aceste numiri.
Ion Iliescu, presedintele de onoare PSD: „…daca (Gabriel Oprea – n.r.) nu a respectat aceasta regula interna in ceea ce priveste numirile, si din ce spune domnul Mircea Geoana reiese ca nu a respectat-o, atunci va trebui sa discutam, sa reintram in respectarea acestei reguli interne”, a adaugat al PSD.
Ioan Rus, vicepresedinte PSD, a declarat ca nu crede ca se va ajunge la sanctionarea disciplinara a lui Gabriel Oprea. „Nu sunt intrunite conditiile necesare pentru a se lua o astfel de masura”, a spus Ioan Rus.

Ministrul Oprea se tine tare
In MAI se va aplica politica interesului national In Ministerul Administratiei si Internelor se va face doar politica interesului national, a declarat, sambata, ministrul Gabriel Oprea, la videoconferinta cu prefectii si structurile judetene de ordine si siguranta publica.
”Toate schimbarile majore provoaca si diverse reactii, in functie de multiple interese. Vreau sa transmit un singur mesaj: in Ministerul Administratiei si Internelor, nu se va face politica de partid, politica de grup sau politica lui Gabriel Oprea. In Ministerul Administratiei si Internelor se va face doar politica interesului national al Romaniei, in sensul asigurarii ordinii de drept, asa cum este stipulat in Constitutie, legile tarii, programul de guvernare si angajamentele internationale, in beneficiul drepturilor si libertatilor cetatenesti”, a precizat ministrul Oprea.
Numirile in functiile de secretar de stat au fost facute pe criteriul politic, dar s-a tinut cont, in primul rand, de experienta profesionala si probitatea morala a celor care vor ocupa aceste posturi, cat si de performantele politice ale organizatiilor lor. Toti cei numiti sunt profesionisti si oameni cu experienta”, a subliniat Oprea

Vor fi sanctiuni?
Intrebarea care se pune dupa o asemenea lovitura ramane cea legata de sanctionarea ministrului Gabu Oprea.
Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, i-a luat apararea colegului de partid Gabriel Oprea. „Cred ca sanctiunile nu pot fi luate atat de usor. Pentru ca noi suntem un partid democratic si asta este cel mai mare castig al PSD dupa Congresul din 2005, cand Mircea Geoana a fost ales presedintele partidului. Presedintele partidului ne va prezenta o situatie si in functie de aceasta vom decide cat se poate de clar. Eu nu imi imaginez cum se va putea discuta luni la BPN o chestiune de acest gen pentru ca PSD si presedintele Mircea Geoana au alte prioritati”, a afirmat Oprisan.
PSD ar putea sa ii retraga sprijinul politic ministrului de Interne, Gabriel Oprea. O decizie in acest sens se va lua luni, in sedinta Biroului Permament National al partidului.

Relatiile …reanalizate!
PSD crede ca relatiile cu PD-L trebuie reanalizate pentru a lamuri unele aspecte ale colaborarii. Unii membri chiar solicita o intalnire cat mai rapida, intre cele doua formatiuni politice, pentru a preintampina repetarea unor astfel de situatii si evitarea de precedente periculoase.
Vicele Dragnea spune ca Emil Boc a gresit atunci cand a semnat numirile, calificand acest lucru ca incorect. Potrivit lui Dragnea, nici Mircea Geoana, nici alti lideri de partid nu au fost consultati de Gabriel Oprea in legatura cu numirile secretarilor de stat, si in special a lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI, si ca cei de la PSD au aflat din presa de aceste numiri.
„Aici Emil Boc a gresit. Cred ca a fost incorect sa incalce aceasta intelegere. Putea macar sa-l sune pe Mircea Geoana. Sunt foarte suparat pe Emil Boc pentru ca Emil Boc este presedinte de partid, Mircea Geoana este presedinte de partid, noi am semnat Parteneriatul pentru Romania, care are niste prevederi foarte clare. A fost o intelegere verbala intre Mircea Geoana si Emil Boc ca nici o numire care vine de la PSD, pentru a preintampina situatii de genul asta sa nu fie facuta decat sub semnatura privata a lui Mircea Geoana. Si domnul Emil Boc a incalcat aceasta intelegere”, a declarat Liviu Dragnea la Realitatea TV.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.