Parteneriatele Consiliului Judetean

Parteneriatele Consiliului Judetean

0 174

De-a lungul timpului, Consiliul Judetean Brasov a statornicit multe relatii de parteneriat, colaborare si chiar infratire cu numeroase autoritati din toate colturile lumii. Relatiile continua si in prezent, in beneficiul comunitatii judetului Brasov.


?


Brasovul, infratit cu Liaoning


Primul si – formal – singurul contract de infratire intre judetul Brasov si o regiune din strainatate este cel cu regiunea Liaoning din China, semnat in 1993. Este practic singurul contract de infratire, pentru ca imediat dupa acest moment, la inceputul anului 1994, Guvernul Romaniei a dispus ca judetele nu mai pot incheia contracte de infratire. Aceasta relatie cu China a fost una foarte buna. Ea continua si astazi. Ultima vizita la Brasov a oficialilor chinezi din Partidul Comunist Chinez reprezentat la nivelul acestei regiuni, s-a desfasurat in vara anului trecut. Liaoning inseamna o regiune cu 62 de milioane de locuitori. Se poate spune ca intre Brasov si Liaoning este o proportie un pic ciudata, dar trebuie mentionat ca in 1993, multe regiuni chineze si-au ales ca potentiali parteneri judete din Romania. A existat in acel timp o deschidere extraordinara fata de tara noastra. In timp, s-au incercat schimburi economice si cooperari in domeniul industrial, dar lucrurile au trenat, in principal datorita problemelor pe care le-a avut Roman SA, a explicat Mihai Pascu, directorul de relatii externe al Consiliului Judetean. Si asta, pentru ca in 1997, in timpul vizitei delegatiei brasovene in Liaoning, intentia gazdelor era de a revitaliza relatiile de colaborare cu Roman SA si de a infiinta in provincia chineza o linie de montaj pentru camioanele de mediu tonaj. Pana la urma, aceste demersuri nu s-au concretizat. In schimb, de succes au fost schimburile culturale. „Credem foarte mult in continuarea lor, datorita faptului ca in orice fel de relatie interregionala, cultura este primul si principalul liant in dezvoltarea viitoarelor colaborari. Este clar ca relatiile vor continua, cu atat mai mult cu cat Romania este membra a Uniunii Europene si exista clar un interes al partenerilor chinezi in a dezvolta relatiile cu un membru al UE. Nu ascund faptul ca si noi avem un interes acolo. Sa nu uitam ca in perioada 1996 – 2000 s-a incercat realizarea unei colaborari trilaterale intre Brasov, Liaoning si Baden-Wurttemberg – aceasta din urma fiind una dintre cele mai puternice regiuni din Germania. In contextul globalizarii este clar ca toate statele din lume, dar in special marile puteri doresc relatii comerciale cu China, cu aceasta piata enorma aflata intr-o continua dezvoltare. Or noi am avut in 1993 aceasta deschidere si consideram ca e o sansa unica de a realiza un parteneriat si a fi acceptati direct de omologii chinezi. E pacat sa nu fructifici o asemenea sansa, atata timp cat toate statele incearca sa dezvolte un picior de pod in China. Vom insista pe continuarea relatiilor cu China si chiar si in acest an exista o gandire pentru dezvoltarea lor“, a spus Mihai Pascu.


?


Colaborari in domeniul protectiei sociale


A doua relatie foarte importanta din punct de vedere cronologic a fost cea cu regiunea Toscana din Italia. In momentul in care autoritatile judetene au incheiat un acord de prietenie cu aceasta regiune, presedintele Toscanei conducea Asociatia Presedintilor de Regiuni din Italia, deci era al patrulea om in stat. El a avut o deschidere fantastica pentru Brasov. Acel acord, semnat la Florenta in 1994, a insemnat practic deschiderea pentru realizarea intre cele doua administratii a unor proiecte comune, in special in domeniul protectiei sociale. Protectia copilului a avut prioritate, de asemenea s-au pus in practica proiecte culturale si nu in ultimul rand s-a dezvoltat sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Aceasta relatie a continuat pana in prezent. Bunaoara, autoritatile din orasul Prato – care face parte din regiunea Toscana, au definitivat anul trecut trei proiecte cu judetul Brasov si au semnat un contract de parteneriat pentru realizarea unor proiecte in continuare. Au beneficiat de acest parteneriat si parcurile industriale Metrom si Carfil, aflate sub autoritatea Consiliului Judetean, dar si segmentul privat reprezentat de Asociatia Femeilor de Afaceri si a Femeilor Conducatoare de Intreprinderi din Brasov.


?


Proiecte culturale si de protectia mediului


O colaborare a Consiliului Judetean cel putin la fel de buna a fost cea cu regiunea Piemonte. Piemonte ca partener a insemnat in principal pentru Directia pentru Protectia Copilului un ajutor fantastic, dar, pe langa aceasta institutie au avut de castigat din aceasta relatie si alte asociatii precum cea impotriva criminalitatii, cea de lupta antidrog sau cea de lupta impotriva traficului de persoane. Autoritatile din Piemonte nu s-au limitat insa doar la acest domeniu, ci au intervenit foarte mult in proiecte culturale si de protectia mediului. La capitolul proiecte culturale, partenerul roman direct a fost Muzeul de Etnografie, care, sub umbrela parteneriatului la nivel regional, a intrat intr-o retea de cooperare culturala. De mentionat in acest sens sunt expozitia internationala „Civilizatia montana in Alpi si Carpati“ si obiectivul de la Lisa – acea instalatie taraneasca de prelucrat lana, proiect care a obtinut in 2005 premiul in 2005 premiul Ministerului Culturii „Dimitrie Gusti“ decernat la nivel national pentru un obiectiv etnografic. In ceea ce priveste protectia mediului, Consiliul Judetean deruleaza cu regiunea Piemonte proiectul de la Vama Buzaului intitulat generic SVAP-RO. S-a dorit prin el identificarea potentialului acestei zone pentru tot ceea ce inseamna turism ecologic si turism rural, dar si realizarea unui plan de dezvoltare a zonei tinand cont de normele de protectia mediului impuse de Uniunea Europeana. „Este un proiect deosebit de interesant. La un moment dat, in 2005, a fost antrenat si un partener din Africa de Sud. Avand parcul Kruger ca parc national si celelalte parcuri private, Africa de Sud este una dintre tarile cu experienta cea mai buna in gestionarea acestor obiective, cu toata problematica necesara. Vama Buzaului este un punct in judetul Brasov confirmat de catre Agentia guvernamentala americana USAID ca unul de o deosebita importanta in viitorul imediat, in ceea ce priveste turismul ecologic. Vama Buzaului este o zona relativ izolata, o zona fara poluare, o zona in care speram sa nu se repete greselile din punctul de vedere al protectiei mediului din celelalte zone turistice dezvoltate in judetul Brasov“, a mai spus Mihai Pascu.


?


Parteneriat in domeniul resurselor umane


O alta relatie fructuoasa a Consiliului Judetean Brasov este cea cu regiunea Modena. Este vorba despre o relatie de colaborare relativ noua. S-a semnat o intelegere bilaterala anul trecut, la nivelul conducerii celor doua regiuni. „Modena inseamna un parteneriat in sectorul resurselor umane – pentru ca italienii au o experienta extrem de buna in ceea ce priveste invatarea continua, recalificarea, reconversia profesionala. Speram sa realizam un proiect in care knowhow-ul italian sa poata fi aplicat in Brasov si nu in ultimul rand, o colaborare economica mai ales prin sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Vom vedea in acest an ce anume din ceea ce ne-am propus poate fi implementat“, a mentionat directorul de relatii externe al Consiliului Judetean.


?


O relatie de suflet


Si totusi, o relatie cu totul speciala a Consiliului Judetean se deruleaza cu parteneri britanici. „Ma simt cel mai apropiat sufleteste de parteneriatul cu Marea Britanie, pentru ca avem un partener atipic. Nu e vorba de o regiune, deci nu este un omolog al nostru, dar este un partener care a fost de departe cel mai activ, cel mai serios, cel mai prolific dintre toti de pana acum. E vorba despre o asociatie non-guvernamentala formata din politisti – Asociatia «Newcastle Police Aid to Romanian Children». Parteneriatul a fost initiat in 1990 de catre Politia Brasov si Politia Newcastle si s-a concretizat prin infiintarea acestei asociatii britanice care de atunci a colaborat in permanenta cu Consiliul Judetean si cu Directia pentru Protectia Copilului Brasov. Au rezultat foarte multe proiecte de investitii directe in Brasov. Practic, din 1990 incoace, partenerii englezi au venit an de an cel putin de doua ori la Brasov, de fiecare data cu proiecte noi si cu sprijin pentru comunitatea brasoveana, fara sa ceara niciodata nimic in schimb. De aceea spun ca sufleteste o consider cea mai apropiata relatie“, a marturisit Pascu. Iata cateva exemple de proiecte cu un deosebit succes. In primul rand, Centrul de Primire Minori din Ghimbav, care acum este restructurat deoarece se doreste realizarea unui Centru pentru copiii cu handicap sever. Respectiva cladire a fost reabilitata, dotata si finantata integral de catre partenerii englezi. Au urmat reabilitari facute in absolut toate centrele de plasament ale Directiei pentru Protectia Copilului, pornind de la Centrul de pe strada Bicazului, cel de pe strada Apulum si continuand cu cele de la Ghimbav, Codlea, Bradet si Fagaras. Toate au fost interventii deosebit de importante ca valoare si care au dus la imbunatatirea conditiilor de viata pentru copiii din aceste centre. Prin aceasta asociatie, Directia pentru Protectia Copilului a intrat in relatie cu Colegiul Chelterham din Marea Britanie. Voluntari de la acest colegiu vin de opt ani la Centrul de Plasament de la Bradet. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca in fiecare vara din ultimii trei ani, profesorii si studentii Colegiului duc in tabere in Marea Britanie, pe cheltuiala proprie, copiii cu handicap psihic de la Bradet. Tot prin aceasta acociatie a luat fiinta cantina de ajutor social de la Sacele, obiectiv facut de la zero si care astazi deserveste 120 de asistati, persoane cu venituri foarte mici. Cantina este in prezent preluata de municipalitatea saceleana. Ultima interventie financiara a Asociatiei „Newcastle Police Aid to Romanian Children“ in 2006 s-a concretizat in reabilitarea Sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Sacele. „Lucrurile vor continua. Avem pentru 2007 niste proiecte extrem de ambitioase, unicat in Romania. Este vorba despre sosirea la Brasov, in luna aprilie, pe cheltuiala asociatiei britanice, a unor chirurgi specialisti in chirurgie maxilo-faciala pentru persoane cu handicap. Ei vor opera in cadrul Spitalului de Pediatrie Brasov, pe acei copii cu handicap sever si cu probleme stomatologice severe aflati in grija Directiei pentru Protectia Copilului“, a precizat Pascu.


?


Invatand de la danezi


Un alt partener deosebit de important pentru Brasov este cel cu Danemarca. Este o relatie initiata de Aristotel Cancescu in perioada in care era senator. Ea a fost realizata atat la nivel regional, cat si la nivelul unei municipalitati. La momentul respectiv era vorba despre judetul Ringkobing, dar intre timp organizarea administrativa in Danemarca s-a modificat. In prezent, parteneriatul se regaseste la nivelul municipalitatii Holstebro. Proiectele bilaterale au fost si sunt numeroase. In perioada in care Aristotel Cancescu era senator s-au derulat proiecte la Liceul Agricol din Prejmer si s-au facut investitii directe in tehnica agricola si zootehnie la Harman. In prezent, relatia continua cu proiecte de parteneriat in varii domenii: de la cultura – Zilele romano-daneze care au loc anual, alternativ in Romania si Danemarca, continuand cu cea mai interesanta metoda de colaborare, infiintarea unei firme mixte, ESA, in care atat judetul Brasov, cat si municipalitatea Brasov sunt parteneri alaturi de omologii danezi. Firma este finantata de danezi si urmareste interventii in ceea ce priveste proiecte in domeniul reducerii consumurilor de energie. „Parteneriatul cu danezii va continua si in alte domenii. Incercam sa initiem o colaborare tot in domeniul cultural cu Muzeul de Etnografie, pentru a accesa niste fonduri europene“, a sustinut Mihai Pascu.


?


Investitii spaniole


In plus, Consiliul Judetean a initiat niste relatii foarte stranse cu municipalitatea Edessa din Macedonia Centrala (Grecia), fructificate si in prezent, precum si cu municipalitatea Olofstrom (Suedia). Cu suedezii a fost un proiect de succes, care a dus la dezvoltarea turismului rural in zona Bran – Moeciu. In prezent, presedintele Consiliului Judetean acorda o atentie deosebita relatiei cu partenerii spanioli. Este vorba de doua domenii de interventie. Unul, in parteneriat cu firma Graells&Llonch, vizeaza realizarea parcului industrial de la Prejmer, iar altul urmareste realizarea proiectului „Spitalul Clinic Universitar de la Harman“, in parteneriat cu firma Ibadesa. Mai exista o colaborare a Consiliului Judetean cu Belgia, legata de parcurile industriale.


?


Training cu specialisti germani


Germania, ca principal motor al politicii europene, nu putea sa lipseasca din lista partenerilor Consiliului Judetean. „Zona de referinta este Brandenburg, si asta nu intamplator, pentru ca la nivelul Regiunii de Dezvoltare 7 Centru a existat un program de twinning, pe trei ani, in vederea sprijinirii eforturilor si actiunilor noastre in perioada de preaderare. Acest program de succes este continuat printr-un program de twinning light, pentru monitorizarea si sprijinul nostru dupa aderare. Ceea ce am facut in baza acestei relatii a fost atragerea partenerilor germani, in special a expertilor in realizarea si managementul proiectelor europene. Aceasta regiune a demonstrat dupa aderarea la Uniunea Europeana a fostei Germanii de Est, ca a avut cunostintele si capacitatile necesare pentru atragerea fondurilor nerambursabile de la Comisia Europeana, in vederea dezvoltarii si asigurarii coeziunii intre cele doua Germanii. Or aceasta experienta dorim s-o folosim si acest lucru il facem institutional, prin parteneriatul intre Agentia de Dezvoltare Durabila a judetului Brasov cu experti din regiunea Brandenburg“, a explicat Mihai Pascu. Ei lucreaza cot la cot cu angajatii Agentiei, pentru realizarea unor proiecte viabile, care sa permita cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale in toate localitatile judetului Brasov. Este un parteneriat profitabil pentru brasoveni si primele rezultate se vor vedea in cursul anului 2007.


?


Bani de la PNUD pentru Brasov


Alte proiecte de un deosebit succes s-au realizat in parteneriat cu Organizatia Natiunilor Unite, in special prin Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP). Parteneriatul a inceput prin Programul „O Romanie Frumoasa“, prin care s-a reabilitat partea de sud-est a zidurilor Cetatii Brasovului. Programul a continuat cu realizarea Incubatorului de Afaceri la Brasov, proiect ce se deruleaza in prezent si care este dat ca exemplu la nivelul tarii ca proiect de succes pe acest segment. Relatia cu Natiunile Unite va continua in acest an, beneficiar fiind Muzeul de Etnografie, pentru interventii in reabilitarea Muzeului Civilizatiei Urbane, din Piata Sfatului. „Una dintre prioritatile noastre in acest an va fi realizarea unui parteneriat, sub forma unei relatii de prietenie si poate in viitor o infratire cu omologi din Ungaria. In afara faptului ca este o tara vecina, ne leaga istorie si aspecte de culturalitate. Sa nu uitam ca Ungaria, ca membra a Uniunii Europene, nu poate fi decat un castig in ceea ce priveste eforturile noastre de integrare si de realizare de parteneriate, de altfel incurajate de Comisia Europeana, prin intermediul diferitelor programe“, a mai spus Mihai Pascu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.