Parteneriat public-privat SolutiaBerceanu pentru Autostrada Transilvania

Parteneriat public-privat
SolutiaBerceanu pentru Autostrada Transilvania

0 211

Autostrada Transilvania a stat „in gat” actualei puteri dintotdeauna. Oamenii lui Basescu daca nu au putut sa blocheze integral proiectul, nu-si permite nimeni sa se puna cu americanii, au sicanat permanent prin inchiderea robinetului finantarii si au bagat investitia in moara birocratiei. Asa se face ca dupa atatia ani mai mult nu s-a lucrat la autostrada iar de finalizare nici caracatita Paul nu ar putea spune nimic.
Radu Berceanu, inca ministrul Transporturilor, da mutarea in public – Autostrada Transilvania a se va finaliza doar in parteneriat public-privat, deoarece bugetul de stat nu poate sustine integral costurile proiectului.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a facut inspectia de “lucru“ saptamana trecuta, impreuna cu premierul Emil Boc, la lucrarile de constructie ale Autostrazii Transilvania si ale variantei de ocolire Cluj Est.
Intrebat despre sursele de finantare pentru Autostrada Transilvania, ministrul Transporturilor a precizat ca aceasta autostrada nu beneficiaza pana in 2013, inclusiv, decat de bani de la bugetul de stat.
Radu Berceanu a explicat ca, initial, finantarea acestei autostrazi a fost gandita prin credit furnizor, aceasta insemnand ca antreprenorul isi finanteaza lucrarile de constructie, ulterior plata facandu-se esalonat catre acesta.
Ministrul Transporturilor a aratat ca, desi contractul initial era gandit ca fiind de “constructie si finantare”, in 2004 solutia s-a schimbat in “contructie si finalizare”, ceea ce presupune ca plata lucrarilor sa fie facuta doar de la bugetul de stat.
Acesta a precizat ca tronsoanele care sunt in lucru vor fi finalizate cu bani de la bugetul de stat si “mai departe o sa discutam cu cei de la Bechtel, dar si cu alte companii, daca cei de la Bechtel nu sunt interesati de un parteneriat public privat”.
Ministrul a aratat ca aceasta solutie de parteneriat public privat este justificata, pentru ca finantarea stricta de la buget ar duce la o prelungire a duratei de constructie a Autostrazii Transilvania, avand in vedere ca sumele primite de la buget sunt limitate.
Minte sau nu, acum cand declara aceste lucruri, nu stim. Stim ca an de an, din 2005 si 2006 pana in 2008 Berceanu si ai lui ne-a mintit pe toti ca va demara lucrarile si la tronsonul Brasov-Targu Mures, simultan cu lucrarile din zona Cluj sau Bihor.
Acum vrea parteneriat public-privat dupa ce a desfiintat contractul cu Vinci in 2005 si a reluat licitatia doar pentru a compromite si proiectul Autostrada Comarnic-Brasov. Oare cand se va aplica Legea raspunderii ministeriale? Cum poate fi ministru intr-o tara un individ ca Berceanu? Acesta a raspuns la intrebarea “cand va avea Romania autostrazi ca in Austria?”: „Cand o sa fim austrieci”. Nu ar fi mai bine sa mearga in Austria Berceanu si sa-si manance banii “facuti” din demnitati romanesti?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.