Parteneriat la Castelul Bran

Parteneriat la Castelul Bran

0 129

Situatia Castelului Bran a fost indelung dezbatuta in acest weekend. La Bran, ministrul Culturii Theodor Paleologu i-a avut ca oaspeti pe printul Dominic de Habsburg si familia acestuia, sotia sa, arhiducesa Emanuela, de cele doua surori, arhiducesele Maria Magdalena si Elisabeta, si fata sotiei sale. Principala tema de discutie a fost mult discutata retrocedare care va avea loc la sfarsitul lunii mai, in care Castelul Bran, dar si mai multe domenii aferente vor trece in proprietatea printului.
Astfel, se pare ca decizia printului de a nu vinde proprietatile s-a consolidat, acesta dand asigurari ca domeniul nu va fi instrainat. Castelul Bran va avea si dupa retrocedare destinatia de muzeu, singura diferenta fiind ca, din iunie, imobilul va fi administrat privat, urmand ca toate colectiile expuse in interior sa ramana in continuare in patrimoniul statului.
Viitorul proprietar al castelului a declarat in presa brasoveana: „Nimeni nu trebuie sa se teama ca vom schimba destinatia! Impreuna cu autoritatile vom stabili un program de dezvoltare a zonei, deoarece, la ora actuala, sunt destule probleme – pe care le-am remarcat in timpul vizitei mele – care trebuie rezolvate urgent. Una ar fi infrastructura, a carei stare deplorabila genereaza blocaje in trafic. Noi vom fi deschisi parteneriatului cu autoritatile locale”. Pe aceeasi lungime s-a aflat si ministrul Culturii care a declarat la randul sau: „Principiul de la care au plecat toate discutiile este ca acest castel sa ramana deschis publicului. Pastram colectiile in proprietate si vom participa la administrarea lor, urmand a ne ocupa de partea muzeografica. Proprietarul va avea, insa, o responsabilitate mai mare, trebuind sa asigure paza si intretinerea. Deocamdata nu s-a stabilit nimic si, desigur, ca in cadrul intalnirilor viitoare vom lua in discutie si contributia noastra financiara. Este un monument istoric si cultural important pentru tara noastra si cred ca si dupa restituire vor veni turisti, iar proprietarii vor avea interesul sa fie accesibil unui public cat mai larg”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.