Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat

Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat

0 71

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anuntat, marti, ca urmeaza sa dizolve Parlamentul saptamana viitoare, si a confirmat faptul ca alegerile anticipate se vor desfasura pe data de 28 noiembrie, anunta Mediafax, citand PRO TV Chisinau.
Mihai Ghimpu a precizat ca Parlamentul ar urma sa fie dizolvat, cel mai probabil, martea sau miercurea viitoare, iar alegerile anticipate se vor desfasura pe 28 noiembrie, ceea ce ar insemna ca startul campaniei electorale ar trebui sa fie dat cu doua luni inainte, adica martea viitoare, pe 28 septembrie.
Curtea Constitutionala de la Chisinau a constatat, marti, existenta conditiilor care justifica necesitatea dizolvarii Parlamentului, presedintele instantei precizand ca seful interimar al statului este obligat sa emita decretul de dizolvare a Legislativului. Conform avizului Curtii, dizolvarea Parlamentului este justificata de esecul incercarilor de alegere a unui sef al statului in sedintele din 10 noiembrie 2009 si 7 decembrie 2009.
Presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, a declarat ca presedintele interimar, Mihai Ghimpu, este obligat sa dizolve Parlamentul intr-un interval de timp „rezonabil”, apreciind ca acesta nu ar trebui sa depaseasca trei luni.
Parlamentul de la Chisinau a modificat in luna mai a acestui an legea privind alegerea presedintelui, aceasta prevazand ca Legislativul poate fi dizolvat intr-un termen „rezonabil”, la un an de la ultima decizie de dizolvare. Conform legii modificate, decizia finala ii apartine presedintelui tarii, care trebuie sa emita decretul de dizolvare a Parlamentului. Modificarea a fost realizata la recomandarea Curtii Constitutionale, in conditiile in care legea nu prevedea un termen in care Parlamentul putea fi dizolvat a doua oara.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.