Parlamentul – o sursa de haos juridic pentru Aeroportul Brasovului!

Parlamentul – o sursa de haos juridic pentru Aeroportul Brasovului!

1 592

"Primaria este pregatita sa sutina financiar proiectul aeroportului de la Ghimbav!” Este declaratia primarului George Scripcaru la sedinta ordinara a Consiliul Local de vineri. Pentru ca municipalitatea sa poata deveni partener in acest proiect, trebuie insa ca executivul consiliului judetean sa rezolve problemele de patrimoniu ale terenului aeroportului.

„Primaria este pregatita sa sutina financiar proiectul aeroportului de la Ghimbav!” Este declaratia primarului George Scripcaru la sedinta ordinara a Consiliul Local de vineri. Pentru ca municipalitatea sa poata deveni partener in acest proiect, trebuie insa ca executivul consiliului judetean sa rezolve problemele de patrimoniu ale terenului aeroportului. Primaria isi poate permite sa sustina acest proiect dupa ce a finalizat returnarea creditului Berd, sustine primarul Brasovului.
Pentru ca in spatiul public au aparut speculatii legate de intentia primariei de a se implica in construtia celorlalte investitii care sunt prevazute in proiectul aeroportului, edilul Brasovului a clarificat in sedinta de vineri a consiliului local intentia municipalitatii in legatura cu aceasta investitie.
George Scricaru este multumit de ratingul Brasovului, care a aratat o estimare buna din acest punct de vedere pe de o parte, cu un grad de indatorare foarte bun in momentul de fata. „Trebuie doar sa stim in detaliu despre ce este vorba”, a spune edilul orasului in sedinta de CL de saptaman trecuta.aeroport bv1
In acest moment gradul de indatorare al primariei este de 5%, ceea ce permite discutii pentru un alt credit in conditii foarte avantajoase. Pentru ca banii sa poata fi alocati primaria ar trebui sa se asocieze cu Consiliul Judetein momentan, intr-o societate pe actiuni. Pana atunci trebuie insa clarificata situatia patrimoniala a terenului, pe care Parlamentul mai mult a complicat-o.
In functie de studiul tehnico-economic pe care va trebui sa-l realizeze Consiliul Judetean primaria poate cofinanta mare parte din lucrarile care mai sunt de facut.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Titlul este corect. In acest parlament, cu precadere in Camera deputatilor, se fac „jocurile” si se trag itele. Tot aici in 2009 s-au pus „talpile” legate de termen (5 ani, inexistent in OUG nr. 41/2007), dupa ce tandemul PSD-PDL, a blocat o perioada importanta de timp votarea ordonantei. Reamintesc la Senat, OUG a trecut foarte repede (fara sa modifice OUG) cu multe luni inainte de CD (iunie 2008). La titlul ar trebui adaugat, pe langa parlament si poiticienii (practic politruci). Acesta este adevarul si din pacate realitatea …brasoveana/romaneasca. Practic „incurcatura” actuala se putea evita extrem de usor. Nu s-a dorit si mai mult decat atat s-a dat drumul (intentionat) la un joc politic cu „decontari” electorale. Spun evita pentru ca sensul actului normativ (Legea nr. 197 din 29 mai 2009, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2007 privind transmiterea unei suprafete de teren din domeniul public al statului, din administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfeclã de Zahãr Brasov, judeþul Brasov, în domeniul public al judeþului Brasov si în administrarea Consiliului Judeþean Brasov, pentru realizarea obiectivului „Aeroport Internaþional Brasov-Ghimbav”; Legea a fost publicata in M.Of. nr. 374/3 iun. 2009; am dat intentionat tot titlul intreg pentru informare corecta), este clar, termenul de 5 ani este referior la demararea lucrarilor. Un asemenea Proiect, conform experientei internationale dureaza cca. 10 ani.
    „Tratat” politic Proiectul Aeroport a ajuns in parlament, in 2015, pentru a se vedea ce muschi au cei PSD sau din PNL, doar atat. Are cunostinta cineva ca un organ al statului sa fi facut presiuini pe CJ Brasov pentru cedarea terenului, la epuizarea celor 5 ani? Nimeni! Nu este nici un document si daca este sa-l arate una din cele doua institutii judetene (CJ sau Prefectura Brasov)! La scadenta termenului, daca cineva s-ar fi sesizat (revin, sigur nu a facut-o NIMENI din guvern, parlament, Bruxelles, Haga etc.), era suficient o actiunea in constatare si atat. Nu s-a vrut si asa s-a ajuns la aberatiile semnalate in articol si la pierderea a inca multor luni de stagnare si cheltuieli inutile. Am sa revin legat de finantare. Asa este, primarul G. Scripcaru are dreptate – Primaria Brasov este singura care poate finaliza Proiectul, are capacitate de finantare (desi nu este cazul, sunt bani si investitori interesati), are experienta si chiar are o conducere, care a demonstrat ca poate finaliza proiecte… sunt vizibile la tot pasul.
    Raspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.