Parlamentul European preocupat de schimbarile climatice

Parlamentul European preocupat de schimbarile climatice

0 132

Parlamentul a adoptat, joi, o rezolutie in care cere Comisiei sa efectueze un studiu cu posibilitatile de actiune ale Uniunii in vederea adaptarii la schimbarile climatice. Rezolutia a fost adoptata cu 516 voturi pentru si 47 impotriva.
Deputatii cer Comisiei sa includa adaptarea la schimbarile climatice in legislatia pe care o elaboreaza sau o modifica si in toate strategiile si proiectele de finantare actuale si viitoare, cu efecte teritoriale, in scopul limitarii efectelor schimbarilor climatice

Ajutoare pentru dezvoltare si transfer tehnologic
Parlamentul European regreta ca nu a fost luata in considerare de catre Comisie o mai buna colaborare in acest domeniu intre Uniunea Europeana si tarile in curs de dezvoltare. Parlamentul subliniaza in special nevoia de transfer tehnologic si de consolidare a capacitatilor.
Uniunea Europeana, spun Deputatii, „trebuie sa intreprinda eforturi substantiale pentru o dezvoltare tehnologica sporita”, pentru a asigura transferul de tehnologie catre tarile in curs de dezvoltare.

Resurse naturale, apa
Rezolutia reaminteste faptul ca schimbarile climatice ar putea accelera diminuarea accesului la resursele naturale. Deputatii invita Comisia sa prevada masuri suplimentare de adaptare la noile provocari legate de garantarea securitatii aprovizionarii cu alimente si energie.
Parlamentul considera ca ar trebui examinata si „adaptarea graduala a sectorului agricol la noile provocari determinate de schimbarile climatice”. Parlamentul subliniaza ca sectorul agricol se poate adapta la schimbarile climatice si poate diminua efectele lor prin aplicarea unei legislatii care sa consolideze durabilitatea si sa promoveze noi cai de utilizare si gestionare a apei si a altor resurse naturale.
Rezolutia subliniaza importanta necesitatii din ce in ce mai mari a unei utilizari rationale a apei prin intermediul „gestionarii cererii de apa”, avand in vedere ca apa devine o resursa deficitara.
Deputatii invita Comisia si Statele Membre sa adopte masuri de integrare care sa asigure disponibilitatea, accesibilitatea, utilizarea si conservarea apei si sa promoveze tehnologiile si practicile inovatoare, inclusiv proiecte-pilot pentru reducerea daunelor produse de seceta si a riscurilor de inundatii.

Rolul important al ecosistemelor
Parlamentul invita Comisia sa considere rolul vital pe care ecosistemele sanatoase il pot juca in cadrul politicii de adaptare. Deputatii subliniaza ca actuala legislatie a Uniunii poate contribui la abordarea acestei chestiuni in Europa si invita Comisia si Statele Membre sa acorde prioritate maxima aplicarii acestor politici.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.