Parlamentarii UDMR sunt sub un jurământ prin care şi-au asumat obținerea...

Parlamentarii UDMR sunt sub un jurământ prin care şi-au asumat obținerea autonomiei Transilvaniei!!!

1 62

Agenția maghiară de știri MTI: Deputaţii şi senatorii UDMR au depus un jurământ în 1992 în Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca prin care şi-au asumat respectarea prevederilor Declaraţiei de la Cluj și obținerea autonomiei Transilvaniei

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) sprijină conţinutul Declaraţiei de la Cluj şi consideră că documentul care a formulat, după 1989, pentru prima oară dorinţa de autodeterminare a comunităţii maghiare din Transilvania nu a pierdut nimic din actualitate, scrie în declaraţia pe care organizaţia a transmis-o miercuri agenţiei ungare de presă MTI, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea declaraţiei.

Declaraţia de la Cluj, care abordează problema naţională, a fost adoptată la 25 octombrie 1992, la Cluj-Napoca, de către delegaţii naţionali ai UDMR, care după căderea din 1989 a dictaturii comuniste a fost înfiinţată pentru a reprezentanţa intereselor maghiarilor din Transilvania. În declaraţie, UDMR a afirmat că ” comunitatea maghiară din România, în calitate de subiect politic, este un factor constitutiv al statului, un partener egal al naţiunii române” şi doreşte să meargă “pe calea unei autodeterminări interne”.În aceeaşi zi deputaţii şi senatorii UDMR au depus un jurământ în Biserica Sf. Mihail din Cluj-Napoca prin care şi-au asumat respectarea prevederilor Declaraţiei de la Cluj, amintește MTI.

Potrivit CNMT, şi astăzi este valabil acel punct al Declaraţiei de la Cluj potrivit căruia singura garanţie sigură a supravieţuirii şi dezvoltării comunităţii maghiare din Transilvania este crearea unei autonomii bazate pe principiul autodeterminării interne.

Declaraţia publicată de CNMT condamnă cu fermitate toate eforturile “organizaţiei politice care a însemnat, pentru multă vreme, singura reprezentare politică a maghiarilor la Bucureşti”, care în locul reprezentării consecvente a luptei pentru autodeterminare a maghiarilor din România, a considerat că este mai importantă reţeaua încâlcită de interese de partid şi de afaceri, şi “a înlocuit principiile cu mici înţelegeri şi afaceri menite să îngroaşe buzunarele proprii”.

Potrivit CNMT, membrii săi consideră, în continuare, că cele din Declaraţia de la Cluj sunt încă principii cu caracter obligatoriu, iar împreună cu aliaţii săi – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) – depun eforturi pentru a promova ideea de autodeterminare, astfel încât aceasta să fie cunoscută şi acceptată într-un cerc cât mai larg posibil.

Întrucât “guvernul centralizat de la Bucureşti nu a reuşit să devină un centru de putere autentic şi de încredere pentru maghiarii transilvăneni”, CNMT pledează pentru un dialog româno-maghiar real despre aspiraţiile de autodeterminare ale comunităţii, astfel încât comunitatea maghiară să îşi poată clarifica într-un mod democratic şi paşnic relaţia cu românii. Organizaţia a specificat că este pregătită să întreprindă crearea şi coordonarea unei dezbateri sociale ample legate de aspiraţiile de autonomie.

În acelaşi timp, CNMT protestează împotriva oricărui atac asupra comunităţii maghiare, culturii sau simbolurilor acesteia, din partea societăţii majoritare şi a politicienilor români, totodată aminteşte că nu există vreo alternativă la respectul reciproc. 

Sursa: FLUX 24

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.