Parlamentarii brasoveni nu se bat pentru capitala Regiunii Centru

Parlamentarii brasoveni nu se bat pentru capitala Regiunii Centru

0 96
Desi Guvernul a dat startul regionalizarii, in teritroiu nimeni nu stie nimic despre cum vor arata regiunile. Nu ca la centru ar fi foarte clare lucrurile – in afara vicepremierului Liviu Dragnea, starostele reimpartirii Romaniei, nu cred ca maharii guvernamentali sunt pusi la curent cu noua fata a patriei.
Dar in tara confuzia este groasa rau. Sefii de administratii locale din urbele care conteaza afla de cateva ori pe zi ca orasul pe care il conduc ba va fi noua capitala a regiunii, ba a pierdut cursa in favoarea altor orase din regiune, impinse de la spate de interese locale altoite pe cele centrale.
In Regiunea Centru, de pilda, ar trebui sa ai orbul gainilor sa nu vezi ca Brasovul ar trebui sa-si adjudece statutul de capitala. Cu toate acestea, n competitie se afla, daca nu cu sanse mai mari, cel putin egale, Sibiul si Targu-Mures. Chiar si Alba-Iulia ridica pretentii la aceasta postura, intarita nu doar de actualul context, in care administratia regionala este la Alba, dar si de sustinerile patetice ale primarului de acolo, care pledeaza pentru urbea sa pe motiv ca este inima Romaniei. De unde se vede ca regionalizarea nu este facuta neaparat cu capul.
Sibiul are deja cateva lungimi in fata Brasovului, dupa ce Klaus Johannis a intrat in PNL, care nu este doar o achizitie liberala, ci inaintarea candidaturii sasului pentru functia de guvernator al regiunii, asa cum si-ar dori liberalii. Colegii lor social-democrati din USL par sa prefere insa Targu-Mures, unde se pare ca au cazut la pace cu liderii maghiari din zona. In ambele situatii, Brasovul pierde, in ciuda argumentelor economice si turistice care i-ar asigura natural statutul de capitala a regiunii.
Banuiala mea este ca Dragnea nu a dat deloc startul ci, mai degraba, a anuntat incheierea negocierilor pentru impartirea pana si a ciresii de pe tortul regionalizarii. Ce nu inteleg este apatia cu care parlamentarii brasoveni – de la putere sau din opozitie – asista la aranjamentele care se fac peste capul lor. In afara stupizeniilor de rigoare despre cat de imperios este sa se uneasca, sa vorbeasca, sa negocieze etc, nu am vazut nicio atitudine serioasa exprimata de alesi pe tema regionalizarii.
Ca si cand toata lumea ar fi impacata cu pierderea rangului de capitala a regiunii de catre Brasov. Un mizilic, nu-i asa? De fapt, o rusiune imensa, mai ales pentru alesii puterii, despre care s-ar presupune ca ar avea vreun cuvant de spus in coalitia care conduce patria. In realitate, n-au. S-a vazut asta din cele zero amendamente in favoarea Brasovului pe care au reusit sa le strecoare in proiectul bugetului de stat. Macar liberalii din conducerea judetului au ochit cateva cladiri in care sa functioneze viitoarele institutii regionale, dar risca sa ramana cu ele goale daca manevrele colegilor lor de la centru vor reusi sa priveze Brasovul de statutul de capitala.
Presimt insa ca tacerea si anemia de acum vor fi compensate de frangerea de maini si isteria inutila a tuturor parlamentarilor locali in momentul in care vom afla ca ne vom duce la Inaltul Centru la Sibiu la Targu Mures.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.