Parlament unicameral prin referendum?

Parlament unicameral prin referendum?

0 172

Traian Basescu propune un referendum pentru Parlament unicameral cu maximum 300 de alesi, propunere cu dus si intors.
Dusul ar fi ca se economisesc o gramada de bani reducand numarul trantorilor si lipitorilor din Casa Poporului, bani necesari ca aerul pentru indreptarea starii din scoli si spitale, ca si in alte domenii sociale.
Intorsul ar fi ca, daca Traian Basescu reuseste sa continue la Cotroceni, s-ar instaura o dictatura portocalie, semanand cu ciuma rosie din vremuri ceausiste, cu toate urmarile interne si izolarea tarii pe plan extern, totul semanand cu reinvierea Marii Adunari Nationale, care aproba toate decretele ceausiste.
Presedintele Traian Basescu propune organizarea unui referendum pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera, care sa aiba maximum 300 de parlamentari. Seful statului a propus ca data de organizare a referendumului ziua de 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidentiale.
„Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral, iar al doilea aspect reducerea numarului de parlamentari la maximum 300, Romania avand in momentul de fata un Parlament cu 471 de parlamentari”, a anuntat presedintele Traian Basescu.
Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ, asta pentru cultura noastra politica generala.

Toate ar fi bune si cu aspect logic. Dar, cunoscandu-l pe presedintele Basescu, un jucator, dar totodata si un mare trisor, se pune problema alegerii datei pentru acest referendum. Daca, la prima vedere se poate spune, ba, este o mare economie, dupa aceea iti trece prin minte ideea posibilitatii unei incercari de mare fraudare a alegerilor. Si se banuieste in favoarea cui si cum. Nu atat pe la orase, unde oamenii, in acest sens, fiind mai luminati de smecheria calcatului pe asfalt. Ma gandesc la sutele de mii si milioane de tarani, multi in varsta si nepusi la curent cu mersul politicii, caci nu le arde de televizor – si asa destul de mincinos – din cauza oboselii unei campanii agricole de primavara, vara si toamna. Acesti oameni pot fi atat de usor de manevrat, incat ti se face si mila de ei.
Si atunci cum poate fi mai bine?
Personal, solutia cea mai buna nu poate fi alta decat disparitia de pe scena politica a lui Traian Basescu. Dupa care putem matura, sterge si porni la asezarea unei societati macar putintel mai bune.
Si, ca un fel de concluzie la prafurile basesciene, ca sa se ajunga la parlament unicameral, este nevoie mai intai de revizuirea Constitutiei.
Oare chiar asa de tampiti ne crede inca presedintele Basescu?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.