Parintii – spectatori la BAC si la Testele Nationale

Parintii – spectatori la BAC si la Testele Nationale

0 84

Sistemul de invatamant din Romania vrea sa fie cat mai transparent posibil si, pentru acest lucru, vrea sa existe persoane din afara sistemului si a institutiilor direct implicate care sa poata observa tot ce se intampla.
Astfel, s-a venit cu nastrusnica idee ca, de anul viitor, sa se poata ca parintii sa fie de fata in timpul examenelor importante ale odraslelor lor. In acest sens, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea a declarat, la Alba Iulia, ca ministerul intentioneaza sa introduca ca noutate in metodologia de desfasurare a examenelor nationale posibilitatea ca la probe sa asiste si observatori.
Badea a spus ca in cazul elevilor de clasa a XII-a, care sustin bacalaureatul, vor fi modificari in structura anului scolar, astfel incat acestia vor termina cursurile mai repede decat restul elevilor, pe 27 mai, iar probele de competente nu vor mai fi sustinute in timpul anului.
„Va fi totul mult mai lejer din acest punct de vedere, probele de competente nu se mai dau in timpul anului scolar, cum era incepand din februarie acest an, ci ele sunt intr-un calup, asezate inainte de probele scrise. A fost si un semnal constant, pe care l-am primit de la cadrele didactice, legat de capacitatea de a tine si cursuri in acea scoala, de a desfasura si probe, de a fi totusi eficient in zona actului didactic. Am rezonat la acest lucru”, a declarat Badea.
Secretarul de stat a adaugat ca o alta noutate este prezenta observatorilor la examenele
nationale, respectiv bacalaureat si evaluarea nationala.
„O alta noutate a metodologiei la care am fost adeptii transparentei totale este prezenta observatorilor la examenele nationale, atat la bacalaureat, cat si la evaluarea nationala, respectiv in calendarul nostru exista o perioada de timp in care reprezentanti ai asociatiilor de parinti, ai ONG-urilor, ai tuturor structurilor societatii civile din domeniu pot sa opteze in a fi prezenti in centrele de examen, vor primi autorizarea de acces, si iata, vor vedea la fata locului ce se intampla intr-o zi de bacalaureat, in orice liceu din aceasta tara”, a precizat Oana Badea.
La intalnirea de la Alba Iulia este asteptat sa participe la o parte din discutii si dezbateri si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.