Parada Junilor Brașoveni, urmărită de foarte mulți brașoveni și turiști, unii veniți...

Parada Junilor Brașoveni, urmărită de foarte mulți brașoveni și turiști, unii veniți de peste hotare, special pentru acest eveniment!

0 276

Duminică, s-a desfășurat tradiționala Paradă a Junilor Brașoveni, Evenimentul a început la orele 11.00, în Piața Unirii, iar sosirea la Pietrele lui Solomon, unde a fost încinsă tradiționala serbare câmpenească, cu mulți invitați. Vremea însorită a contribuit la întreținerea unei atmosfere de sărbătoare, care a încâtat publicul, cifrat la peste 20 de mii de persoane, brașoveni și turiști, mulți dintre ei veniți de peste hotare, special pentru acest eveniment.

Ca în fiecare an, la paradă au participat cele 7 grupuri de Juni: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanţi, Junii Braşovecheni, Junii Roşiori şi Junii Albiori. Traseul paradei călare a Junilor a fost cel tradiţional, respectiv Piaţa Unirii – Strada Constantin Brâncoveanu- George Bariţiu – Piaţa Sfatului – str. Mureşenilor – Bulevardul Eroilor – str. Republicii – Piaţa Sfatului – str. Apolonia Hirscher – str. Poarta Schei – (Junii Tineri urcă pe Tiberiu Brediceanu şi coboară pe str. Gheorghe Baiulescu) – str. Prundului – str. Pe Tocile – str. Podul Creţului.

Pe tot traseul, Junii Brașovului au fost întâmpinați de brașoveni și turiști, unii veniți de peste hotare pentru acest eveniment, numărul estimat al participanților fiind de 20 de mii!

Manifestările centrale s-au desfășurat la Casa Junilor, unde Junii Brașovului au fost întâmpinați de oficialități locale și centrale, printre care s-au aflat ministrul Culturii, Daniel Breaz și primarul Brașovului, George Scripcaru.

Declarații ale oaspeților menifestării de la Brașov :

Această tradiție, această coborâre a junilor din Șcheii Brașovului reprezintă un eveniment de ținută culturală și îi felicit pe toți cei care sunt implicați în păstrarea acestor tradiții. Am văzut nu doar oameni simpli, am văzut din mai multe paliere ale societății, oameni care sunt dornici de păstrarea tradițiilor. Îi felicit încă o dată și le mulțumesc pentru faptul că păstrează tradițiile în municipiul Brașov și nu numai tradițiile brașovene, tradițiile întregii Românii și ale românilor. Toate aceste evenimente culturale, care se desfăș oară în România, pe baza unor proiecte depuse la Ministerul Culturii, vor fi sprijinite din punct de vedere financiar, astfel încât dezvoltarea și continuitatea lor să fie făcută de la un an la altul. Cât despre afișarea reprezentanților liberalilor în culorile formațiunii, mi se pare incredibil. Nu știu să respecte tradițiile, atunci când este vorba de tradiție. Atunci când este vorba de eveniment cultural , trebuie să vii să le respecți ca atare, nu să vii să faci din tot un eveniment politic”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Breaz

Eurodeputatul Răzvan Popa a fost cel care a invitat reprezentanții fiecărei cete de Juni, de Ziua Națională, la Bruxelles : ,,E o sărbătoare extraordinară, un patrimoniu cultural viu, pe care trebuie să-l sprijinim an de an, așa cum am făcut, indiferent de culoarea politică, pentru că este un eveniment al Bra șovului. Noi trebuie să ne mândrim cu ceea ce avem că urmare a acestui obicei. Faptul că Juni încă păstrează această tradiție, cu eforturi, este un lucru extraordinar, iar nou trebuie sa facem tot ce putem sa sprijinim această sărbătoare”.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.