Papadia(Taraxacum officinale)

Papadia(Taraxacum officinale)

0 131

Papadia este foarte mult consumata in Japonia, Italia, Franta, India, SUA, etc., fiind cultivata ca orice planta de gradina.


Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui. Ca valoare nutritiva, ea se situeaza cu mult inaintea laptucii, a spanacului, a rosiilor, etc. – avand 45 calorii la 100 g produs – fiind destul de bogata in protide si glucide. Frunzele verzi mai contin vitaminele A, B2, G si D, precum si numeroase elemente minerale, fiind indicate in curele timpului de primavara.


Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de papadie se face primavara, inaintea sau la inceputul florii, iar uscarea lor se realizeaza la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. In schimb, radacinile pot fi recoltate din luna iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare, dupa ce au fost in prealabil spalate si indepartate cele seci sau noduroase. Este bine ca recoltarea plantelor si florilor sa se faca de pe terenuri aflate la periferia oraselor, mai putin poluate si care nu au primit substante chimice, pesticide, ierbicide, etc.


Din frunzele tinere se obtine o excelenta salata; se spala bine cu apa rece, se sareaza, li se adauga otet si ulei, putand fi consumate ca atare sau ca un adaos la slaninuta taiata bucatele foarte mici in prealabil rumenite. Salata poate fi data la cuptor incins timp de 2-3 minute.



  1. Parti utile:

  2. Utilizari medicinale

????????? protectoare a ?ficatului, mareste secretia biliara


????????? sporeste eliminarea toxinelor din corp


????????? normalizeaza circulatia sangelui


????????? filtru renal


????????? mareste pofta de mancare in perioadele convalescenta?


????????? are o actiune diuretica


????????? ajuta in mod indirect la tratarea unor eczeme si a altor boli de piele


????????? gutei


????????? reumatism


????????? arteroscleroza


????????? varice


????????? anemii


????????? constipatie


????????? combaterea obezitatii


????????? in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular.


3.Preparate:



  • Infuzie: o mana de radacini si frunze taiate marunt pentru 1 l de apa. Se pun la fier in momentul in carea apa a inceput sa fiarba. Se fierb 2 minute si se infuzeaza 10 minute. Se consuma 3 cesti pe zi, inaintea meselor.

  • Tinctura?: 15-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi.

  • Salata, frunzele proaspete se pot adauga si altor mancaruri, mai ales celor cu carne si peste.

  • Floarea, eventual macinata, se adauga de asemenea la ciorbe si salate orientale sau poate fi consumata prajita ca o adevarata delicatesa.

  • Radacina uscata si tocata marunt se foloseste la prepararea unei excelente bauturi care poate inlocui cafeaua sau ceaiul. Dupa ce radacinile au fost curatate si spalate bine se fierb in apa sarata cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.

  • Cura de primavara cu frunze proaspete de papadie: spalati doua maini de frunze, rupetile cu mana daca? sunt pre mari, adaugati zeama de lamaie sau otet de mere si un strop de ulei de masline. Frunzele tinere se pot folosi ca salata la sandwich-uri in loc de salata verde in acesta perioada. Zilnic folositi 6 tije florale se mananca zilnic timp de 2 saptamani. Impotriva anemiei, colitei, artero sclerozei, astenie, boli endocrine, colica biliara, hepatita cronica, afectiuni ale rinichiului. Ajuta la eliminarea calculilor biliari, stimuland functia vezicii biliare.

  • Diabeticilor li se recomanda sa manance zilnic 10-15 tije florale cat timp planta este inflorita.

  • Macerat la rece: 1 lingurita cu varf de radacina se pune in 250 g apa rece si se lasa la macerat 12 ore; dimineata se incalzeste pana la fierbere si se strecoara. Aceasta cantitate se bea cu inghitituri mici, rare, cu 30 de minute inainte de masa de dimineata si la 30 minute dupa masa de dimineata.


  • Luati zilnic doua linguri de suc din radacina recoltat toamna diluat cu putina apa.

  • Tratarea afectiunilor ficatului, cresterea poftei de mancare, afectiuni cronice ale aparatului urinar, guta, ameliorarea varicelor, a ulcerului varicos. Infuzia: 1-2 lingurite de planta uscata intreaga, peste ea se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa sa infuzeze? acoperit vasul cu un capac timp de 15-20 minute. Beti 2-3 cani pe zi.

  • Decoctul: 1-2 lingurite de pulbere (obtinuta din macinarea plantei intregi uscate) la o cana de apa. Fierbeti amaestecul 5 minute, strecurati si beti 1-2 cani pe zi..

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.