Papa Francisc va conduce Vaticanul si catolicismul!

Papa Francisc va conduce Vaticanul si catolicismul!

0 87
Noul Papa este argentinianul Jorge Mario Bergoglio, 77 de ani, (n.1936) potrivit anuntului facut de la Balconul Central. El si-a ales ca nume de Suvern Pontif – Francis.  Suntem in fata unei mari surprize – America de sud da un papa! Noul Papa Francisc face parte din Ordinul Iezuitilor.
 
Mare emoÅ£ie la Roma, după fumul alb care a anunÅ£at alegerea noului Pontif. Bat toate clopotele la Vatican ÅŸi în toate bisericile din capitala Italiei. Mii de persoane se îndreaptă către PiaÅ£a Sf. Petru, cu steaguri. Lumea se îmbrăţiÅŸează pe străzi.
 
La al cincilea scrutin, cei 115 cardinali electori l-au ales pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Numele ÅŸi naÅ£ionalitatea noului Pontif vor fi anunÅ£ate peste aproximativ 45 de minute, în cadrul ceremoniei numite "Habemus Papam", de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice.
 
Ritul "Habemus Papam" s-a desfăşurat pe balconul central al bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.
 
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio este noul Papa, primul papa iezuit din istorie. Numele ales de el: Francisc I
Clopotele Basilicii Sfantul Petru au inceput sa rasune, confirmand alegerea celui de-al 266-lea papa din istoria Bisericii Catolice, dupa demisia istorica a lui Benedict al XVI-lea.
Noul Papa este argentinianul Jorge Mario Bergoglio potrivit anuntului facut de la Balconul Central. El si-a ales ca nume de Suvern Pontif Francisc I, iar multmiea stransa in Piata Sfantul Petru a scandat "Francesco" in urma anuntului. Potrivit AFP, este primul sud-american si primul iezuit care devine papa. De asemenea, este primul Papa care isi alege numarul "I". "Cardinalii au cautat noul papa la capatul lumii", a spus el de la Balconul Central. Ulterior, a indemnat credinciosii sa se roage pentru Benedict al XVI-lea, apoi a cerut un moment de reculegere: "Rugati-va pentru mine si dati-mi binecuvantarea voastra". El a binecuvantat orasul si lumea si "toti barbatii si femeile de buna credinta". De asemenea, a indemnat la "fraternitate" in sanul Bisericii. Nascut in 1936 in Buenos Aires, Bergoglio a fost arhiepiscop de Buenos Aires din 1998. A fost numit cardinal in 2001. Potrivit Reuters, decizia a venit mai devreme decat era asteptat, dupa al cincilea scrutin. Pentru a-i cunoaste numele, a trebuit sa se astepte circa o ora ca noul sef al Bisericii Catolice sa accepte desemnarea, sa-si aleaga un nume, inainte ca protodiaconul, cardinalul freancez Jean-Louis Tauran, sa anunte oficial "habemus papam", dupa care noul papa va iesi la balconul Basilicii Sfantul Petru.
Cine este Jorge Mario Bergoglio, noul Papa Francisc I
Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut la 17 decembrie 1936 in Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, iar in 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal, conform Wikipedia. Dupa ce a absolvit seminarul din Villa Devoto, Bergoglio a intrat in Societatea lui Isus, la 11 martie 1958. A obtinut licenta in filosofie la Maximo Colegio San Jose din orasul San Miguel, apoi a predat literatura si psihologia. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de catre Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano. Impresionati de abilitatile sale de conducator, Societatea lui Isus l-a promovat pe Bergoglio pana in functia de rector al seminarului din San Miguel. In calitate de cardinal, a ocupat mai multe pozitii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latina si al Consiliului Familiei. S-a facut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar si angajamentul fata de justitia sociala. Traieste intr-o locuinta mica, a renuntat la limuzina cu sofer in favoarea transportului in comun si isi gateste singur. La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jose Mario Bergoglio a fost considerat "papabil" si a participat la conclavul din anul 2005, in care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea. In 2010, Jose Mario Bergoglio s-a opus cu fermitate legalizarii casatoriilor intre homosexuali in Argentina, unde avortul este interzis si a protestat impotriva schimbarii dreptului acordat transsexualilor de a-si schimba sexul. In septembrie 2012, acesta a criticat preotii care refuza sa-si boteze copiii nascuti in afara casatoriei, numindu-i "ipocriti".
 
Ordinul iezuit
Societatea lui Isus (Societas Iesu/Jesu (S.J.) în latină) este un ordin religios creÈ™tin al Bisericii catolice aflat în serviciul direct al Papei.
Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenÈ›i ai Universității din Paris, în frunte cu IgnaÈ›iu de Loyola.
Ordinul a fost aprobat pe 27 septembrie 1540 de Papa Paul al III-lea, prin bula „Regimini militantis Ecclesiae”.
Pe lângă cele trei voturi (promisiuni) călugăreÈ™ti obiÈ™nuite (ascultare, castitate, sărăcie), iezuiÈ›ii au introdus un al patrulea vot, anume cel de ascultare necondiÈ›ionată față de papă.
IezuiÈ›ii au întemeiat renumite instituÈ›ii de învățământ, pe care le-au deschis tuturor categoriilor sociale. S-au făcut remarcaÈ›i atât în domeniul educaÈ›iei, cât È™i pe tărâm misionar. Au răspândit creÈ™tinismul în toate noile continente, fiind activi mai ales în Asia (Japonia, China, India) È™i în America de Sud (Paraguay).
Călugării iezuiÈ›i s-au implicat în punerea în practică a hotărârilor Conciliului Tridentin, care a decis primenirea Bisericii Catolice după È™ocul Reformei protestante.
IezuiÈ›ii au fost principalii promotori ai Contrareformei, căutând să restabilească credinÈ›a catolică în țări cu tradiÈ›ie protestantă, precum Anglia, Germania, Olanda È™i Ungaria. În Ucraina È™i Transilvania iezuiÈ›ii au sprijinit afirmarea bisericilor greco-catolice, aducând importante servicii culturii țărilor respective. Universitatea din Cluj este continuatoarea colegiului iezuit la care a învățat È™i Nicolae PătraÈ™cu, fiul lui Mihai Viteazul.
Societatea lui Isus a fost desfiinÈ›ată în mai multe rânduri. În România ordinul a fost interzis ultima dată în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist. După 1989 ordinul a reintrat în legalitate. Sediul Provinciei Române a Societății lui Isus se află în municipiul Cluj. (Sursa: Wikipedia)
 
Vlad T.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.