Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita istorică, de trei zile, în...

Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita istorică, de trei zile, în România!

Ultimul moment al vizitei Papei în România – întâlnire cu reprezentanți ai comunității rome din Blaj: Am o greutate pe inimă – cea a discriminărilor și a segregărilor / Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, v-am maltratat

Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita pe care a desfășurat-o în ultimele trei zile (31 mai – 2 iunie) în România. Călătoria apostolică a Papei Francisc în țara noastră a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi s-a desfășurat sub genericul „Să mergem împreună”.

Ultimul moment al vizitei s-a consemnat la Blaj, unde Suveranul Pontif s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia.
Papa le-a spus reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate – „greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite” de comunitățile lor și le-a cerut iertare.
Sfântul Părinte a mai spus că se întoarce acasă îmbogățit. „Vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine”, a adăugat Suveranul Pontif.

Papa Francisc și-a început vizita apostolică în România vineri, când s-a aflat la București. La sosire, el a fost primit de șeful statului Klaus Iohannis, cei doi participând apoi, alături de alte oficialități, la o ceremonie la Palatul Cotroceni. Suveranul Pontif s-a întâlnit apoi cu Patriarhul Daniel, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde a transmis un apel la unitate. El a încheiat evenimentele de vineri din Capitală cu o slujbă oficiată la Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, Suveranul Pontif s-a aflat la Șumuleu Ciuc, unde a oficiat Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice.

În cursul după-amiezii de sâmbâtă, Papa Francisc s-a deplasat la Iași. Aici, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Suveranul Pontif a binecuvântat sute de copii, de bolnavi și bătrâni. Apoi, Papa a mers în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a adresat mulțimii, de pe o scenă special amenajată, și a ascultat povestea şi problemele unor tineri sau ale unor familii simple.

Iar duminică, Sfântul Părinte a mers la Blaj, unde a oficiat Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. Acesta a fost unul dintre cele mai importante momente ale vizitei Suveranului Pontif. Ulterior, el s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate.

Duminică, de la ora 15.45, la Blaj, Papa s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate, la biserica din cartierul „Barbu Lăutaru”, construită în doar trei luni şi sfinţită în urmă cu două săptămâni. Aceasta poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.
Papa a ajuns în cartierul locuit de romi cu papamobilul, după ce a străbătut orașul în aplauzele a mii de oameni care au ieșit pe străzi.

Papa Francisc a susţinut și acolo un discurs, spunându-le reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate – cea a discriminărilor și a segregărilor la care au fost supuse comunitățile lor. Sfântul Părinte a afirmat că nici creștinii și nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare, iar pentru aceasta el le-a cerut iertare reprezentanților comunității rome.

„Am totuși o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare – în numele Bisericii Domnului și vouă – pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat, sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu merge înainte”, a afirmat Papa Francisc.
Sfântul Părinte le-a mai spus celor prezenți că se întoarce acasă îmbogățit și le-a cerut să se roage pentru el.
„Aceasta este ultima întâlnire din cadul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine”, a afirmat Suveranul Pontif.

Papa Francisc își încheie vizita de trei zile în România. Suveranul Pontif va părăsi țara la ora 17.20, de pe Aeroportul din Sibiu.
Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a anunțat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctității Sale de la Blaj spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezervă. Astfel, Papa va merge la aeroportul din Sibiu cu mașina, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunțat inițial, mai precizează sursa citată. Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare nowcasting cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru județul Sibiu, până la ora 17.00.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.