Papa Francisc: „Miza războiului din Ucraina e vânzarea de arme. E foarte...

Papa Francisc: „Miza războiului din Ucraina e vânzarea de arme. E foarte trist”!

0 246

Suveranul pontif a acordat relativ recent un interviu colectiv unui grup de publicații culturale europene, dat ieri publicității, în care abordează situația din Ucraina într-un mod aparte, care ar putea da peste cap teoriile multor susținători necondiționați ai lui Zelenski. Papa Francisc a spus, concret, că miza războiului e testarea și vînzarea de arme și că e posibil ca acest război să fi fost unul provocat conștient.
Întrebat cum se poate contribui la un viitor mai pașnic, în contextul războiului ruso-ucrainean, Papa Francisc a surprins de la primele vorbe:
”Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne îndepărtăm de tiparul normal „Scufița Roșie”: Scufița Roșie era bună și lupul era cel rău. Aici nu există bine și rău metafizic, într-un mod abstract. Se conturează ceva global, cu elemente care sunt foarte amestecate. Cu câteva luni înainte de începerea războiului am întâlnit un șef de stat (cel mai probabil, președintele Irlandei, Michael Higgins, 17 septembrie 2021, n.n.), un om înțelept care vorbește puțin, chiar foarte înțelept.
Și după ce a spus ce avea de împărtășit, mi-a zis că este foarte îngrijorat de modul în care se mișcă NATO. L-am întrebat de ce, iar el mi-a răspuns: „Latră la porțile Rusiei. Și nu înțeleg că rușii sunt imperiali și nu permit nici unei puteri străine să se apropie de ei”. Și a concluzionat: „Situația ar putea duce la război”. Aceasta a fost părerea lui. Războiul a început pe 24 februarie. Acel șef de stat a putut interpreta semnele a ceea ce se urma să se întîmple.
Ceea ce vedem este brutalitatea și ferocitatea cu care acest război este purtat de trupele, în general mercenare, folosite de ruși. Și rușii preferă, de fapt, să trimită la înaintare mercenari ceceni, sirieni. Dar pericolul este că nu vedem decât asta, care este monstruos, și nu vedem toată drama care se desfășoară în spatele acestui război, care poate a fost cumva provocat, ori nu a fost împiedicat.
Și constatăm un interes pentru testarea și vânzarea de arme. Este foarte trist, dar practic asta este miza.
Unii ar putea să îmi spună în acest moment: «Deci sunteți pro-Putin!» Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spunem un astfel de lucru. Sunt pur și simplu împotriva reducerii complexității la distincția dintre băieții buni și băieții răi, fără a analiza rădăcinile și interesele, care sunt foarte complexe. În timp ce vedem ferocitatea și cruzimea trupelor rusești, nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate.

Ne pasă de Ucraina, dar nu și de Africa
Mai trebuie să adaug că percepem ceea ce se întâmplă acum în Ucraina în acest fel pentru că este mai aproape de noi și ne atinge mai mult sensibilitatea. Dar sunt și alte țări îndepărtate – să ne gândim la unele zone din Africa, nordul Nigeriei, nordul Congo – unde războiul este încă în desfășurare și nimănui nu-i pasă.
Gândiți-vă la Rwanda de acum 25 de ani.
Să ne gândim la Myanmar și la Rohingya. Lumea este în război.
Acum câțiva ani mi-a trecut prin minte să spun că trăim al treilea război mondial în bucăți. Iată, pentru mine astăzi a fost declarat al treilea război mondial. Și acesta este un aspect care ar trebui să ne facă să reflectăm. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?

”Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta Ucraina se va diminua?”
Să ne întoarcem la Ucraina. Toată lumea își deschide inimile pentru refugiați, pentru exilații ucraineni, care sunt de obicei femei și copii. Bărbații au rămas să lupte. La o audiență, săptămâna trecută, două soții de soldați ucraineni care se aflau în oțelăria Azovstal au venit să-mi ceară să mijlocesc pentru salvarea lor. Cu toții suntem foarte sensibili la aceste situații dramatice.
Sunt femei cu copii, ai căror soți se luptă acolo. Femei tinere. Dar mă întreb: ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta se va diminua? Pentru că lucrurile se ”răcesc”, cine va avea grijă de aceste femei?
Trebuie să privim dincolo de situația momentului și să vedem cum îi vom susține ca să nu devină victime ale mercantilismului, să nu fie exploatați, pentru că vulturii deja se adună.

În fața ochilor avem un război mondial, interese globale, vânzări de arme și aranjamente geopolitice
Ucraina este obișnuită să sufere sclavia și războaiele. Este o țară bogată, care a fost dintotdeauna tăiată în bucăți de voința celor care au vrut să o ia în stăpânire pentru a o exploata. Este ca și cum istoria a împins Ucraina să fie o țară eroică.
În fața ochilor noștri avem derularea unui război mondial, a unor interese globale, de vânzări de arme și de aranjamente geopolitice, care martirizează un popor eroic”
a conchis suveranul pontif. (Traducere și adaptare B.T.I.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.