Papa Francisc: „Binele comun a devenit global”!

Papa Francisc: „Binele comun a devenit global”!

0 555

Papa Francisc a cerut națiunilor să lucreze spre un bine comun global, în special în ceea ce privește schimbările climatice, traficul de ființe umane și amenințările nucleare.
„În situația actuală a globalizării nu numai a economiei, ci și a schimburilor tehnologice și culturale, statul națiunii nu mai este capabil să obțină binele comun al populației sale”, a spus Papa Francis la Academia Pontificală de Științe Sociale, 2 mai.
„Binele comun a devenit global și națiunile trebuie să se asocieze pentru propriul lor beneficiu”, a spus Francis, observând că unele națiuni au astăzi „un spirit de opoziție mai degrabă decât de cooperare”.
Papa a numit „construirea bunului comun al omenirii, un element necesar și esențial pentru echilibrul mondial”.
„În timp ce, în conformitate cu principiul subsidiarității, națiunilor individuale trebuie să li se dea puterea de a acționa în măsura în care acestea pot, pe de altă parte, grupurile de națiuni vecine – așa cum se întâmplă deja – pot consolida cooperarea prin atribuirea exercitării anumite funcții și servicii pentru instituțiile interguvernamentale care își gestionează interesele comune”, a spus el.

Papa Francis se întâlnește cu participanții la sesiunea plenară a Academiei Pontificale de Științe Sociale la Sala Clementine din Vatican, 2 mai 2019. Credit: Media Vaticanului.

Papa Francis a spus că atunci când un „bun comun supranațional” este clar identificat, ca în cazul schimbărilor climatice sau traficului de ființe umane, aceasta necesită o autoritate juridică specială capabilă să faciliteze soluțiile.
El a cerut noi căi de cooperare între națiuni pentru a obține pacea astăzi când „dezarmarea nucleară multilaterală pare a fi depășită și nu amestecă conștiința politică a națiunilor care dețin arme atomice”.
„Dacă acum, nu numai pe pământ, ci și în spațiu, există arme nucleare ofensive și defensive, așa-numita frontieră tehnologică nouă, care a ridicat și nu a redus pericolul unui holocaust nuclear”, a spus el.
Papa a avertizat împotriva „naționalismului care ridică ziduri” sau duce la antisemitism sau la ura față de ceilalți.
Academia Pontificală de Științe Sociale s-a referit la renașterea naționalismului în sesiunea plenară 1-3 mai, „Națiune, Stat, Statul-State”.
„Biserica observă cu îngrijorare reapariția, aproape peste tot în lume, a curenților agresivi față de străini, în special imigranți, precum și a naționalismului în creștere care neglijează binele comun”, a spus Papa Francis profesorilor adunați în orașul Vatican pentru plenar.
Cu toate acestea, Papa Francisc a respins ideea „universalismului sau internaționalismului generic care neglijează identitatea popoarelor individuale”.
„Biserica a îndemnat mereu iubirea poporului său, a patriei sale, să respecte comoara diferitelor expresii culturale, obiceiurile și obiceiurile și căile corecte de trai înrădăcinate în popoare”, a spus el.

Papa Francisc a citat răspunsul Sfântului Toma Aquinas la cea de-a zecea obiecție la întrebarea nouă în întrebările sale disputate despre creaturi spirituale, menționând că el crede că Sf. Toma are o idee frumoasă despre ceea ce înseamnă a fi „un popor”: ” Râul Seine nu este „acest râu particular” datorită „acestei ape curgătoare”, ci din cauza „acestei surse” și a „patului” și, prin urmare, este întotdeauna numit același râu, deși pot apărea și alte ape; de asemenea, un popor este același, nu datorită unei identități a sufletului sau a oamenilor, ci datorită aceluiași loc de locuit sau mai degrabă datorită acelorași legi și aceluiași mod de a trăi, așa cum spune Aristotel în cea de-a treia carte a politicii .“

Papa Francis a continuat să vorbească despre importanța primirii și integrării migranților. „Este sarcina autorității publice de a proteja migranții și de a reglementa fluxurile migratoare în virtutea prudenței, precum și de a promova primirea, astfel încât populația locală să fie instruită și încurajată să participe în mod conștient la procesul de integrare a migranților care sunt bineveniți” el a spus.
„Modul în care o națiune salută migranții își dezvăluie viziunea demnității umane și a relației sale cu omenirea. Fiecare persoană umană este un membru al omenirii și are aceeași demnitate ”, a spus Papa Francis.

Mesajul Papei Francis s-a realizat la întâlnirea cu participanții la sesiunea plenară a Academiei Pontificale de Științe Sociale la Sala Clementine din Vatican, 2 mai 2019.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.