Papa Benedict al XVI lea ne invata …sa construim!

Papa Benedict al XVI lea ne invata …sa construim!

0 207

Din dorinta de a nu fi nimeni criticat in aceasta saptamana si pornind de la doua citate din Papa Benedict al XVI-lea, a rezultat acest proiect care,? poate avea sansa lui de a gasi constructori printre cititori.


Asadar, citatele apartinand? Papei:


?? 1. „Dreptatea este scopul si deci masura intriseca a oricarei politici.”


?? 2. „Ordinea dreapta a societatii si a statului tine de datoria esentiala a politicii”.


?


Pentru inceput politica


Privind astazi la modul in care se face politica, la metodele folosite si rezultatele obtinute, iata ce ar trebui sa includa un proiect de remodelare a politicii:


Este necesara constructia unei „arene” in care lupta politica sa se desfasoare la lumina si sa puna in valoare doar calitati, pricepere, abilitati, putere de munca etc. si nu altceva. O arena in care fatarnicia, minciuna cat si des invocatul precept „scopul scuza mijloacele” este interzis.


Este nevoie de foarte multe comenzi pentru a construi un sistem care sa permita evaluarea rezultatelor concrete obtinute in conducerea treburilor statului. Sistem dotat si cu? „bariere” eficiente pentru a impiedica activitatea in interes personal sau de famiglie.


Este necesara o „constructie” care sa permita functionarea efectiva „a dreptului de implicare” a cetatenilor la conducerea statului, pentru a nu reduce acest drept doar la dreptul de vot.


Devine?necesara elaborarea unui cod de conduita conform caruia relatiile si manifestarile intre partide, categorii si grupuri sociale sa fie guvernate de responsabilitate si?de bun simt:


?


Benedict al XVI –lea: „Ordinea dreapta a statului” o datorie esentiala a politicii.


„Puterea politica ar trebui sa elaboreze pentru SOCIETATE un set de reguli care sa reglementeze raporturile dintre oameni fara nici un fel de discriminare si sa vegheze cu fermitate la respectarea lor…


Totodata este necesara construirea unui sistem care sa permita ajutorarea eficienta si echitabila a individului sau grupului aflat in dificultate.


Politica trebuie sa asigure societatii un sistem care sa permita libera circulatie a valorilor facilitand astfel nu numai transferul propriilor valori ci si? accesul egal al tuturor membrilor ei la cuceririle civilizatiei universale.


Statul trebuie sa-si exercite autoritatea sa doar in folosul cetateanului, pentru promovarea intereselor legitime ale acestuia. Dificila constructie …


Este necesara construirea unui sistem care sa permita utilizarea resurselor statului in favoarea cetateanului (in mod egal, echitabil), pentru dezvoltarea armonioasa a intregului teritoriu si foarte important „care sa tina cont permanent si de interesele si nevoile generatiilor viitoare”.


?


Este nevoie de o constructie care sa blocheze orice tentativa a puterii politice de a folosi, in folos propriu, fie resursele statului, fie autoritatea cu care a fost investita .


?


E necesar ca in Romania sa fie larg deschise usile liberei concurente, egalitati de sanse, tratamentului egal. Subliniez? tratament egal la scoala, la tribunal, la spital, pe teritoriul Romaniei si in afara lui adica: oricand, oriunde si in orice problema.


?


Sigur ca, pentru toate acestea si pentru multe altele nescrise (acum si aici) sau nestiute, e nevoie de rugaciune, de a spune simplu Doamne ajuta, dar dincolo de a crede si de a cere doar ajutorul lui Dumnezeu, de a da vina doar pe ceilalti sau pe Dumnezeum, e necesar sa ne ajut?m singuri.


?


PASTE? FERICIT!


?


Ion Ghe. Cumpana

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.