Pamantul inghitit de o supernova

Pamantul inghitit de o supernova

0 48

Dupa cum a fost dat publicitatii rezultatul unor studii si calcule ale astronomilor, Pamantul ar putea fi distrus, intr-un viitor, de o supernova.
O stea care se va transforma intr-o supernova in viitorul nu foarte indepartat ar putea distruge Pamantul o data cu explozia ei, sunt de parere numerosi astronomi.
Explozia va avea o forta egala cu cea produsa de 20 de miliarde de miliarde de miliarde de tone de TNT. Astronomii au descoperit recent ca steaua, numita T Pyxidis, este mult mai aproape de Terra decat credeau acestia initial, mai exact la aproximativ 3.260 ani lumina. Din cauza distantei relativ mici din Galaxie, in cazul unei explozii, stratul de ozon care protejeaza Pamantul de radiatiile cosmice periculoase ar putea fi complet distrus.

Potrivit imaginilor surprinse de satelitul International Ultraviolet Explorer, T Pyxidis este de fapt formata din doua stele, una din ele fiind o pitica alba care absoarbe gazul si care va creste in dimeniuni pana cand va exploda. T Pyxidis va deveni in acel moment cea mai stralucitoare stea din Galaxie si va fi vazuta pana la jumatatea Universului.
Expertii mai spun si ca telescopul Hubble a fotografiat steaua care se pregateste de un big-bang cu o serie de explozii mai mici, numite nove. Aceste explozii au avut loc la intervale de 20 de ani, incepand din 1890, dar s-au oprit in 1967.

Asa ca atentie, pacatosilor, vedeti pe unde va pititi! Mai nou Doamne-Doamne bate cu supernove.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.