Pamantul gliseaza spre nord

Pamantul gliseaza spre nord

0 73

In timp ce cititi, suprafata Pamantului se misca foarte incet spre Polul Nord. Oamenii de stiinta spun ca miscarea este mai mare decat se asteptau, dar nu are decat ceva efecte minore asupra satelitilor.
Cercetatorii au descoperit ca miscarea mesei apelor de pe Terra, combinata cu asa-numita reflectare post-glaciara, muta suprafata terestra relativa la centrul masei sale cu 0.88 milimetri pe an catre Polul Nord.
Reflectarea post-glaciara este raspunsul Pamantului solid la retragerea ghetarilor. Cand ghetarii s-au retras la sfarsitul ultimei Epoci de Gheata, pamantul de sub gheata a inceput sa se inalte si continua si acum. Astfel, potrivit modelelor prezise, scoarta terestra ar trebui sa se mute spre nord, in relatie cu centrul masei Pamantului.
Oamenii de stiinta au facut rost acum de informatii care sa sustina modelul. Pentru a calcula schimbarile, cercetatorii au combinat datele despre gravitatie furnizate de sateliti cu masuratorile miscarilor scoartei terestre facute de un GPS si cu un model dezvoltat de Jet Propulsion Laboratory de la NASA care estimeaza masa oceanelor de pe glob.
Noua estimare este mult mai mare decat cea initiala, de 0.48 milimetri pe an.
Cercetarea a fost publicata luna aceasta in revista Nature Geoscience.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.