Palatul Prezidențial al Turciei: antichităţi, decoraţiuni din aur şi tapet din mătase...

Palatul Prezidențial al Turciei: antichităţi, decoraţiuni din aur şi tapet din mătase de 2.500 de euro pe metrul pătrat!

0 95

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, este unul dintre cei mai bogaţi şefi de stat din lume. El are o avere estimată la 150 de milioane de euro şi deţine trei palate.
Soţia sa, o doamna energica, foarte dedicata normelor Coranului, este cunoscută si pentru „sesiunile” excentrice de cumpărături… şi pentru colecţiile de artă: în cadrul unei călătorii în Varşovia a cheltuit aproape 40.000 de euro doar pe câteva obiecte decorative.
În vreme ce un sfert din ţară trăieşte în sărăcie absolută şi aproape 2 milioane câştigă sub 5 euro pe zi, soţia lui Erdogan bea un sortiment de ceai alb care costă 1.500 de euro kilogramul! Şi-l savurează din ceşcuţe de porţelan a 300 de euro bucata.

Palatul Alb al lui Recep Tayyip Erdogan este cel mai scump palat rezidenţial din lume, având un cost de construcţie de peste 490 de milioane de euro şi 1.000 de camere, motiv pentru care noul preşedinte al Turciei a fost acuzat de popor că se poartă ca un „sultan”.
Construit într-un teritoriu împădurit protejat de lege din Ankara, Palatul Alb este de patru ori mai mare decât Versailles, permiţându-i lui Erdogan să îl întreacă în grandoare pe Louis al XIV-lea, „regele soarelui” al Franţei, scrie Business Insider, care prezintă un tur virtual al palatului.

În interior, un coridor maiestuos duce la o scară impresionantă, iar stilul arhitectonic pare să fie o combinaţie de tradiţii otomane şi seljuk cu cel al unei staţii feroviare moderne din China. Toaletele au tapet din mătase (sic!), care are un preţ de 2.500 de euro pe metrul pătrat, iar întreaga clădire este înconjurată de un parc împădurit.
Sute de copaci au fost doborâţi pentru a face loc noii locuinţe a preşedintelui, care a construit, pentru precauţie, un buncăr subteran.
Costul total al complexului se ridică la 490,7 milioane de euro, potrivit ministrului turc de finanţe, Mehmet Simsek, sumă dublă faţă de estimările iniţiale.
Se zvoneşte că o singură uşă dublă a căminului prezidenţial ar fi costat peste 40.000 de euro iar imobilul are…sute de încăperi.

Daily Mail estimează că numai pentru uşile palatului, cuplul Erdogan ar fi cheltuit zeci de milioane de euro iar pentru acoperirea cu covoare a încăperilor colosale ar fi scos din buzunar aproximativ opt milioane de euro.Ca şi Casa Albă, fabulosul imobil conţine camere pentru “situaţii speciale” şi buncăre capabile să le protejeze viaţa ocupanţilor în cazul unor atacuri chimice, biologice sau nucleare.
Aşa numitul sultan al sec.XXI a construit asta si pentru el într-o ţară în care trei milioane de oameni sunt fără loc de muncă”, a spus Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului din opoziţie şi unul dintre criticii lui Erdogan.
Spre deosebire de preşedinţii anteriori, Erdogan conduce frecvent întâlnirile guvernului.
A cheltuit şi aproape 147 milioane de euro pentru un nou avion prezidenţial, conceput şi dotat de Airbus după propriile specificaţii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.