Paine nejustificat de scumpa la Brasov

Paine nejustificat de scumpa la Brasov

0 154

S-a scumpit painea! Aceasta stire nu mai impresioneaza pe nimeni, dat fiind ca romanul s-a obisnuit sa plateasca de la un anotimp la altul, de la an la an, tot mai mult pentru produsele si serviciile de care beneficiaza.
Numai ca, de aceasta data, este vorba despre un aliment de baza, iar scumpirea cu 15% nu este deloc justificata de situatia reala de pe piata.
Producatorii de grau au dublat preturile in acest an, motiv pentru care pretul fainii a crescut cu 40% in ultima saptamana.
In ultima perioada, pretul graului a continuat sa creasca la bursele din Europa si Statele Unite, ca urmare a scaderii recoltei in zona Marii Negre, fapt datorat inundatiilor si temperaturilor ridicate din ultima perioada.
Pretul graului s-a majorat cu 50%, incepand din iunie, din cauza secetei care a determinat Rusia sa interzica exporturile pana in decembrie, informeaza ziarul Bursa.
Din pacate, sunt si persoane care profita de pe urma acestor masuri luate sub pretextul calamitatilor naturale din ultima perioada.
In prezent, procesatorii ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau, de trei ori mai putin decat in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat, precizeaza membrii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR).
In replica, Marcel Cucu – presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) – sustine ca niciodata ieftinirea graului nu a fost urmata de o ieftinire a produselor finite, mai ales a painii, cu toate ca ponderea materiei prime este de 60% in pretul final.
Problema este ca nu se stie cine minte! Unii procesatori spun ca pretul pe care il ofera pe kilogramul de grau este mai mare fata de cel vehiculat de producatori. Acestia sustin ca platesc intre 0,5 si 0,6 bani pe kilogramul de grau, in functie de calitatea acestuia, de pana la doua ori mai mult decat sustin producatorii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.