Paine de criza la Sfantu Gheorghe

Paine de criza la Sfantu Gheorghe

0 103

“Painea de criza”, iata o afacere care merge tot mai bine la Sfantu Gheorghe – Covasna.
Brutarii din Sfantu Gheorghe s-au adaptat actualelor conditii economice si au scos la vanzare o paine asa-zis de criza. Ea este facuta dupa o reteta de peste 60 de ani si are gustul saraciei de dupa razboi, cand in Romania se manca, pe cartela, “Cozonacul lui Stalin”, o paine in forma de cozonac, insa facuta din tot felul de tarate si alte materii prime de calitate inferioara.
„M-am gandit cu ce pot sa ies pe piata si sã fie si preþul mai mic decat la painea alba. Aam vorbit cu niste batrani care mi-au povestit ca dupa al doilea rãzboi mondial, cand era saracie, lumea manca paine de orz. Asa ne-a venit ideea si am zis hai sa incercam” a spus patronul brutariei, Laszlo Dioszegi.

Ingredientele sunt cat se poate de simple: faina de orz, tarate de orz, faina alba, drojdie, apa si sare.

Pentru a obtine painea numita anticriza, se face o maia in care nu se pune sare si care trebuie sa stea patru ore, pentru aciditate.

Brutarii din Sf. Gheorghe sustin ca trebui sa ai si mana buna, dar si suflet pe masura, aceasta fiind o parte din reclama de rigoare. O vorba batraneasca din zona spune ca painea creste dupa sufletul brutarului.

Painea anticriza este o afacere de success, iar patronul brutariei a deschis deja cinci magazine de prezentare si vrea sa se extinda. Patronul a oferit, in mod gratuit, si Guvernului Boc asemenea paine, dar a fost refuzat categoric.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.