Padurea din Garcini e plin? de usc?turi rrome

Padurea din Garcini e plin? de usc?turi rrome

0 95

Ocolul Silvic Sacele a facut in aceste zile bilantul sumbru al dezastrului din padurea pe care o gestioneaza. Imaginea prapadului facut de securile si drujbele hotilor de lemne este, pe hartie, tot atat de sinistra cat arata in teren. 144 de hectare acoperita cu cioturile fostilor arbori; peste cinci mii de stanjeni de lemn pus la pamant. Ceva mai mult de 200 de sute de amenzi, din care abia daca s-au platit 10%. Cifrele sunt completate de nenumaratele incidente dintre romii din Garcini – faptasii celor mai multe dintre furturi – si silvicultori, politisti comunitari sau alti lucratori ai institutiilor abilitate sa asigure ordinea. Practic, legea se dovedeste neputincioasa in teritoriul controlat de tiganii din Garcini, care, daca tot fura ca-n codru, era pacat sa nu-si exerseze abilitatile chiar in padure.
Esecul strategiilor de impiedicare a masacrarii padurii in zona este cu atat mai mare cu cat nici macar actiunea de atribuire gratuita catre tigani a unor loturi impadurite nu a dat roade si nu a reusit sa-i tina departe de padure. O solutia pentru salvarea a ceea ce a mai ramas nedoborat de drujbele hotilor este instituirea unor patrule mai numeroase si mai eficiente, care sa descurajeze tentativele de taiere ilegala. Autoritatile spera ca actiunea de control al gaterelor din zona, programata sa inceapa zilele urmatoare, le va depista pe cele ce lucreaza ilegal; gaterele sunt locul unde hotii rromi plaseaza lemnul furat.
Incidentul de acum cateva nopti, cand un tanar rrom a fost impuscat de politistii care-l urmareau pentru ca individul conducea cu viteza excesiva si nu a oprit la semnal, nu este de natura sa-i incurajeze pe oamenii legii. Impuscaturile au trezit toata comunitatea tiganeasca din Garcini, care a sarit la gatul politistilor, ca sa-l protejeze pe infractor. Abia interventia mascatilor a reusit cu greu sa restabileasca ordinea la Garcini. O repetitie nereusita a eventualelor retineri de taietori ilegali, pe care politistii i-ar putea surprinde in flagrant.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.