Padure infestata cu gandaci la Brasov

Padure infestata cu gandaci la Brasov

0 126

Gandacii au devorat cinci hectare de padure pe Drumul Poienii! Milioane de insecte flamande cuibaresc in scoarta copacilor doborati de furtuna si ataca arborii ramasi in picioare. Autoritatile au trecut la indepartarea trunchiurilor cazute la pamant si la starpirea gandacilor. Daca nu se intervenea pentru stoparea dezastrului, in cinci ani n-ar mai fi existat urma de molid sau pin in padurea de pe Drumul Poienii.
Vinovat de intreg dezastrul este un gandac de scoarta, pe nume Ips Typographus, care se inmulteste in padurea de pe Drumul Poienii inca din 2005. Tipografii sunt, de regula, niste asasini de padure, dar nici macar zetarii moderni nu au voracitatea si dimensiunile pipernicite ale lui typographus. Colonii intregi de astfel de gandaci au sapat galerii adanci pe sub coaja arborilor doborati de furtuna, pe care i-au devorat aproape in intregime. Au trecut apoi la copacii aflati inca in picioare, pe care i-au perforat la fel ca pe cei prabusiti la pamant.
Regia Padurilor Kronstadt si Directia Silvica nu au intervenit multa vreme, pentru ca zona era arie protejata. Intre timp, dimensiunile dezastrului care se profila i-au obligat la actiune. Prima masura a fost indepartarea arborilor cazuti. S-a trecut apoi la starpirea coloniilor de gandaci devoratori. Studentii de la Facultatea de Silvicultura au instalat curse cu feromoni, menite sa-i atraga pe gandaci. Insectele sunt apoi colectate in niste borcane de plastic si duse la laborator, unde sunt examinate cu atentie.
Angajatii Regiei au plantat puieti in locul arborilor doborati de furtuna si devorati de gandaci, dar va mai trece multa vreme pana cand padurea va fi refacuta. Chiar si tardiva, interventia autoritatilor silvice a diminuat dimensiunile dezastrului; daca nu se luau masurile de ultim moment, ecosistemul de pe Drumul Poienii ar fi fost iremediabil distrus.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.