Pact pentru alegeri corecte si transparente

Pact pentru alegeri corecte si transparente

0 117

Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte a inaintat pe data de 19 octombrie 2011, liderilor partidelor politice parlamentare o scrisoare prin care propune incheierea unui parteneriat care vizeaza asigurarea unui proces electoral corect in Romania pentru alegerile din 2012.
Pactul pentru Alegeri Corecte si Transparente are ca obiectiv respectarea bunelor practici electorale si interzicerea cumpararii voturilor. De asemenea, Coalitia invita liderii partidelor politice sa-si asume construirea si aplicarea unui Cod de conduita pentru candidati, care ar permite eliminarea din cursa electorala a celor care vor utiliza mijloace ilegale si imorale.
Acest acord vizeaza elaborarea in parteneriat a unui mecanism de investigare a sesizarilor de nereguli sau ilegalitati, menit sa conduca la transparentizarea procesului electoral. In plus, Coalitia 2012 considera importanta colaborarea cu partidele si formatiunile politice in sensul elaborarii sau consolidarii unor acte normative prin care se vizeaza cresterea performantelor electorale si respectarea normelor democratice.
Continutul Pactului:

PACT PENTRU ALEGERI CORECTE SI TRANSPARENTE
Pornind de la situatia actuala a Romaniei, caracterizata de probleme economice grave, derapaje antidemocratice, un fenomen vizibil de crestere a rasismului si a influentelor de extrema dreapta, consideram ca procesul electoral din anul 2012 va fi unul care va ridica dificultati cetatenilor, guvernarii si societatii civile deopotriva. In plus, credem ca modificarile legislative privind organizarea administrativa ‐ comasarea alegerilor electorale locale si generale, alegerea primarilor intr‐un singur tur de scrutin ‐ sunt elemente care vor destabiliza sistemul electoral si vor creste cota de agresivitate a campaniei.

Pentru a sustine un proces legislativ democratic, Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte, constituita din cinci organizatii neguvernamentale ‐ ActiveWatch‐Agentia de Monitorizare a Presei (AW‐AMP), Asociatia Pro Democratia (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii – Romani CRISS si Transparency International Romania (TI‐Ro) ‐ invita partidele politice sa se alature demersurilor sale pentru asigurarea unuiv climat propice desfasurarii unui proces electoral corect in Romania.
In speranta ca si pe dumneavoastra va ingrijoreaza lipsa de incredere a cetatenilor privind corectitudinea campaniilor electorale si a alegerilor demonstrata de sondaje publice, lipsa de reprezentativitate a guvernarilor si lipsa de consens dintre fortele politice,

Coalitia va propune:
1. sa luati parte la adoptarea unui pact privind respectarea bunelor practici electorale si interzicerea cumpararii voturilor;
2. sa va asumati un cod de conduita pentru candidati; acesta va avea rolul de a elimina din cursa electorala candidatii predispusi spre utilizarea mijloacelor ilegale si imorale ‐ cum ar fi mita electorala, alte forme de coruptie, colaborarea cu fostele organe represive ale Securitatii etc.
Importanta acestui mecanism este cu atat mai vizibila, cu cat un candidat care utilizeaza astfel de mijloace in timpul campaniei electorale este predispus sa le foloseasca si in timpul mandatului ceea ce face ca optiunea dumneavoastra cu privire la aceasta propunere sa fie relevanta pentru dorinta de a asigura in mandatul 2012‐2016 o administratie publica performanta si integra, care sa serveasca interesele comunitatii si ale cetateanului;
3. sa construim impreuna instrumentele necesare sanctionarii candidatilor care incalca regulile jocului. In acest sens, va propunem sa ne fiti parteneri in procesarea si investigarea informatiilor privind nereguli sau ilegalitati obtinute de la cetateni sau de la alti factori interesati prin intermediul platformei on‐line www.alegericorecte.ro si din alte surse.

Coalitia 2012 isi propune sa participe activ la monitorizarea campaniei electorale si observarea alegerilor, dar si la consolidarea cadrului legislativ. In acest sens, consideram ca un parteneriat functional intre partidul dumneavoastra si organizatiile membre ale coalitiei poate avea doar rezultate pozitive, care sa conduca la transparentizarea procesului electoral si imbunatatirea cadrului legislativ, in special legat de Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
In acest context, avand certitutinea ca partidul dumneavoastra este deschis catre utilizarea de practici democratice si sustine desfasurarea unui proces electoral cat mai corect, va invitam sa acceptati public invitatia noastra de a va asuma Pactul pentru alegeri corecte si transparente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.