Pacienţii Unităţii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie Sânpetru vor învăţa istoria medievală a Transilvaniei

Pacienţii Unităţii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie Sânpetru vor învăţa istoria medievală a Transilvaniei

0 378

Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru a reuşit să obţină o nouă finanţare de la Adminstraţia Fondului Cultural Naţional anunţă directorul Laura Bratosin.

Proiectul ,,Noi în Evul Mediu” a fost selectat pentru a fi finanţat în prima sesiune de finanţare a proiectelor culturale din anul 2020, aria tematică ,,Intervenţie culturală” ne-a declarat managerul Laura Bratosin. Acesta proiect își propune îmbunătățirea nivelului calității vieții prin intermediul culturii pentru persoanele instituţionalizate din cadrul unităţii. Cu ajutorul unor activităţi formale şi non-formale patruzeci de beneficiari vor avea posibilitatea să înţeleagă modul de viaţă al oamenilor din Evul Mediu transilvănean. Activităţile proiectului se vor desfăşura în perioada aprilie – noiembrie 2020.

Proiectul implementat de către Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, are un buget total de 61.203,20 lei, din care 55.013,03 lei sunt asiguraţi din fonduri de la Adminstraţia Fondului Cultural Naţional şi 6.190,17 lei reprezintă contribuţia beneficiarului. Iată ce spune Laura Bratosin:  ,,Pentru a înțelege mai bine tema istorică a proiectului, beneficiarii vor participa la vizite de documentare la cetatea Făgăraș, cetatea Râșnov, cetatea Feldioara, biserica evanghelică fortificată din Sânpetru, biserica evanghelică fortificată din Prejmer (patrimoniu UNESCO) și biserica fortificată din Hărman. Vizitele tematice la cetatea Râșnov și cetatea Feldioara vor include și ateliere de dans medieval și caligrafie medievală, coordonate de instructori specializați.
Vizitele tematice la cetatea Râșnov și cetatea Feldioara vor include și ateliere de dans și caligrafie medievală, coordonate de instructori specializați.

Laura Bratosin – director Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru

După vizitele tematice, un instructor și un creator de modă îi vor ajuta pe beneficiarii proiectului să își confecționeze haine medievale pentru a putea participa la spectacolul organizat la evenimentului de final al proiectului. Modelele hainelor medievale vor fi preluate din pictura murală interioară a bisericilor și a altarelor din fortificaţile din Sânpetru, Prejmer și Hărman.
La final vor viziona două filme istorice românești cu tematică medievală: ,,Mihai Viteazul” (1971, regia Sergiu Nicolaescu) și ,,Nemuritorii” (1974, regia Sergiu Nicolaescu).”

Participanţii la proiectul ,,Noi în Evul Mediu” vor beneficia şi de un atelier de gastronomie, în cadrul căruia vor învăţa să gătească ca în Evul Mediu. Aceştia vor găti şi vor degusta mâncăruri medievale, îndrumaţi de un istoric şi specialişti în domeniul culinar.
În cadrul evenimentului de final al proiectului, beneficiarii vor prezenta creațiile vestimentare, dansuri medievale și o piesă de teatru regizată de către un specialist în realizarea de spectacole.
O conferinţă, susținută de un istoric renumit la nivel național, despre viaţa cotidiană în Evul Mediu, va prefaţa evenimentul cultural în cadrul căruia se va prezenta publicului larg spectacolul realizat de pacienţii Unităţii de Asistenţă Medico-Sociale de Pneumoftiziologie Sânpetru.

Conducerea unităţii îşi propune să furnizeze servicii de calitate şi să ofere condiţii optime de trai pacienţilor internaţi în cadrul unităţii, accesul la cultură reprezentând un factor determinant în atingerea acestui scop.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.