Pacientii, donatori de oase pentru vrajile samanului Nicolaescu

Pacientii, donatori de oase pentru vrajile samanului Nicolaescu

0 107
Liberalul Eugen Nicolaescu a reusit sa si-i ridice in cap si pe medicii de la stat si pe cei din privat cu o singura taietura de bisturiu. Doua, de fapt. Ambele inspirate, cica, de dorinta de reumanizare a sistemului sanitar, pesemne animalizat de anii in care a ignorat cu obstinatie pacientul. Prima a fost anuntata chiar la inceputul anului.
Daca pacientii carora le plange de mila Nicolaescu sunt cu adevarat bolnavi, populismul ministrului se simte foarte bine.
Liberalul a impus extinderea programului de vizitare a bolnavilor in spitale de la 2 ore pe zi cat este in prezent la intreaga zi. Nici suferindul n-ar putea petrece atata timp cu familia, darmite medicii care vor trebuie sa-si croiasca drum printre apartinatori ca sa ajunga la patul bolnavilor. Imaginati-va toata satra de balaoachesi in vizita de  o zi intreaga la bulibasa internat dupa o paranghelie cu taieturi de cutit spre dimineata, ca „hasa ha zis domnu ministru, manca-ti-as!” Ce face Sf. Nicolaescu, patronul bolnavilor, nu este umanizarea, ci manelizarea spitalelor.
Dar a doua taietura de scalpel a ministrului vrea sa extirpe tumora decontarii de la CAS a diverselor interventii practicate in sistemul privat de sanatate. Ingrosand tusa populista cu care si-a patat halatul, Nicolaescu a anuntat ca privatii din Sanatate trebuie sa-si finanteze singuri afacerile. Este corect ce spune ministrul. Nu e treaba statului sa sponsorizeze initiavele private. Doar ca intre scalpelul ministrului si banii de la CAS zace pe pat pacientul. Sectionarea decontarilor de la casele de asigurari de sanatate ii condamna pe bolnavii care au apelat la sistemul privat pentru ca spitalele de stat nu au aparaturi si medici competenti pentru a-i trata.
Suferinzii care s-au operat ori tratat in clinici si spitale private au facut-o si pentru ca, in baza acordurilor incheiate cu CNAS, interventiile erau decontate in parte de Casa. Vrand sa le taie privatilor din cascavalul finantarii, Nicolaescu rezeca pacientului dreptul de a alege unde doreste sa se trateze si le spulbera posibilitatea de a acoperi costul real al operatiilor, daca finantarea nu mai este asigurata si de CAS.
Singura humanizare a spitalelor operata de Nicolaescu este cea din zicala errare humanum est. Ministrul liberal a recidivat dupa stabilirea programului de vizitare extins in spitale si a anuntat taierea finantarilor pentru privati, perseverand in eroare. Iar perseverare diabolicum. Asa ca doctorul Eugen este mai degraba vraciul Nicolaescu. Iar oasele necesare la vrajile din Sanatate le poate astepta de la primii pacienti pe care deciziile sale intelepte ii vor curata in pragul clinicilor private.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.