Pachetul de tigari va deveni avertisment de sanatate

Pachetul de tigari va deveni avertisment de sanatate

0 295

Din prima zi a anului viitor, pachetele de tigari vor contine, obligatoriu, avertismente privind riscurile fumatului, care vor acoperi cel putin 30% din partea frontala a pachetului si minim 40% din spate, precum si un chenar in lateral unde vor fi mentionate o parte din substantele daunatoare sanatatii.


Avertismentul din partea frontala va cuprinde unul din textele „Fumatul ucide” sau „Fumatul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur”, iar pe spatele pachetului va fi inscriptionat un alt mesaj, dintr-o lista de 14, precum „Fumatorii mor mai tineri”, „Protejati copiii: nu-i lasati sa inspire fumul dumneavoastra!”, „Fumatul poate provoca o moarte lenta si dureroasa” sau „Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea”.


Un alt avertisment, care face referire la continutul de gudron, nicotina si monoxid de carbon din fumul de tigareta, va acoperi cel putin 10% din partea laterala, iar ponderea acestor substante nu are voie sa depaseasca anumite limite, stabilite la 10 miligrane pentru gudron si monoxid de carbon si 1 miligram pentru nicotina.


Cantitatea din aceste substante, regasita in fumul de tigara, este calculata prin intermediul unei „masini de fumat”, particulele de fum rezultate fiind colectate si analizate. Gudronul reprezinta cantitatea de material ramasa pe filtrul masinii de fumat, dupa indepartarea nicotinei si extragerea apei.


Totodata, va fi interzisa inscriptionarea pe ambalajele de tutun a textelor, denumirilor, marcilor comerciale sau imaginilor care ar putea sugera ca un produs din tutun este mai putin daunator decat altul.


Cuvinte precum „lights”, „low-tar”, „ultra light ” sunt referiri considerate ca avand un efect direct sau indirect in transmiterea impresiei ca un anumit produs din tutun ar putea fi mai putin daunator decat altul, potrivit oficialilor producatorului de tigarete Japan Tobbaco International (JTI) Romania.


„Noi consideram ca daca unii fumatori cred ca tigaretele mai usoare sunt mai putin daunatoare, in ciuda avertismentelor inscriptionate pe pachete, solutia indepartarii acestor cuvinte nu este cel mai potrivit mijloc de rezolvare a problemei”, a adaugat sursa citata.

Prevederile care intra in vigoare de la 1 ianuarie, reprezinta armonizarea legislatiei romanesti cu cea din Uniunea Europeana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.