Pachete congelate sau conserve de toamna

Pachete congelate sau conserve de toamna

0 154

Bucataria romaneasca este recunoscuta pe plan mondial. Fara falsa modestie, putem spune ca preparatele romanesti sunt unele dintre cele mai gustoase de pe mapamond, nu de putine ori strainii care au gustat din bucatele romanesti, declarandu-se pe viata fani ai acestor delicatese.
Dar ce ne facem iarna cand legumele autohtone nu se mai gasesc (unde-s serele de altadata?). Ce sa facem? Congelam sau conservam? Pentru cei care nu sunt hotarati asupra acestei dileme incercam sa va dam cateva imformatii care, cu siguranta, va vor ajuta sa va decideti.
Congelarea este cea mai indicata metoda de pastrare a legumelor si fructelor proaspete, deoarece aceasta ofera un efect bacteriostatic total asupra alimentelor ceea ce inseamna ca temperaturile foarte scazute opresc inmultirea microorganismelor. In acest fel sunt pastrate cel mai bine proprietatile organoleptice ale produselor, atat de importante pentru sanatatea noastra. Exista totusi cateva conditii esentiale astfel incat congelarea sa fie facuta intr-un mod corect: in primul rand fructele sau legumele pe care le alegem trebuie sa fie proaspete si lipsite de stricaciuni, in al doilea rand acestea trebuiesc congelate, pe cat este posibil, cat mai repede de la momentul recoltarii, iar in al treilea, dar nu ultimul rand, este indicat sa congelam alimentele in cantitati mici pentru a nu fi apoi nevoiti sa decongelam o cantitate mai mare decat cea necesara si restul sa recongelam (ceea ce ar fi complet gresit).
Conservarea este probabil cea mai raspandita metoda de pastrare a alimentelor, dar nu in toate cazurile poate fi si varianta cea mai sanatoasa. Sarea si otetul folosite la prepararea muraturilor nu sunt indicate unui segment de persoane precum cardiovasculari, hipertensivi, persoane cu probleme hepato-biliare. Pentru o persoana sanatoasa o portie de muraturi, de preferat in saramura si nu otet, nu poate sa faca nici un rau. Multe persoane obisnuiesc deja sa puna muraturi si numeroase gospodine prepara dulceturi. Exista insa si cei carora timpul nu le permite si sunt nevoiti sa aleaga din gama de produse existente pe piata. Majoritatea acestor produse sunt din nefericire pline de conservanti nocivi! Chiar si la produsele preparate acasa suntem invitati sa folosim “ajutoare” care promit conservare garantata.
Concluzia este ca ar fi indicat deci sa consumam mai degraba pe timp de iarna fructe si legume congelate, preferabil de noi, nu cumparate din comert.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.